Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manipulátoři a Popravdě se trefili do vlastní nohy, když sami šíří dezinformace

Tváří se profesionálně, ale sami jsou amatéři. Vydávají se za pravdu, ale sami šíří lži a dezinformace. Radí voličům, ale sami používají manipulace. Dávají odborné rady profesionálům, ale sami nemají informace ověřené.  

To jsou nezávislé weby Manipulátoři a Popravdě, jejichž provozovatelé se rozhodli protežovat Drahoše a jeho voliče a sypat špínu na Zemana a jeho voliče. O druhých nezávislých webech, které to mají opačně tvrdí, že jsou proruské, ale nemají k tomu jediný důkaz. 

Ještě šestnáctého ledna měli na svých webových stránkách odkazy na články Jana Cempera (mimochodem šéfredaktora webu), který v nich tvrdil, aniž by si plně ověřil skutečnosti, že členství Jiřího Drahoše v Římském klubu není pravda a je vymyšlenou konspirací. Byla to jeho reakce na můj článek Odpoví mi profesor Drahoš zda je členem Římského klubu? Ihned poté, co jsem v dalším týdnu publikovala svoji námitku v článku Ohrazuji se proti tvrzení, že členství Jiřího Drahoše je konspirací a dokázala, že kandidát na prezidenta Drahoš členem asociace ŘK je, změnili okamžitě svoje články tak, aby forma zůstala zachována, odkazy aktivní, ale text upravili podle doložených skutečností, aby už nevyzníval tak, že tato konkrétní věc je fake news a konspirace, ale fake news je to, že autoři podobných zpráv hovoří o Novém světovém řádu a konspirací je právě toto. Sami tedy manipulují veřejností, odvádějí pozornost od podstaty a dříve publikované dezinformace šířené mezi lidi upravují tak, jak se jim to momentálně hodí podle toho, co kde zrovna vyplave na povrch.

Nevýhodou, nebo vlastně výhodou, takového nezávislého elektronického zpravodajství je totiž to, že se dají texty na vlastním webu "operativně" přizpůsobovat, a to manipulátoři velmi dobře vědí a využívají. Samozřejmě, pokud na ně kliknete i z jiných starších zdrojů a odkazů, jsou již aktualizované podle potřeby autorů. Jak se v tom potom orientovat?

Články z těchto webů přebírají jejich názorově spřátelené zpravodajské weby jako Echo 24, Svobodné fórum, ale i noviny hlavního proudu, jako např. Deník, takže se šíří mezi veřejnost velkou rychlostí.

Oba weby vynikají výbornou grafikou, jsou přehledné a působí velmi dobře. Je to tím, že jejich zakladatel  Petr Nutil je grafik, který m.j. navrhuje tiskovou a webovou grafiku, prezentuje se jako žurnalista, věnuje se politickému marketingu, public relations a komunikačním strategiím. Spolupracoval např, na volební kampani Strany zelených, působil v Ekonomickém deníku, Mediahub.cz, Forum 24, Neovlivní.cz atd. Je velmi zkušený v propagaci a ovládá dobře PR (vztahy s veřejností), ale i vztahy s ostatními novináři. Proto se jeho projekt Manipulátoři.cz a Popravdě.cz  (Pravda o Jiřím Drahošovi) v poměrně krátké době rychlostí blesku šíří do povědomí veřejnosti přes různé zpravodajské weby i tištěné deníky, kterým poskytuje informace jako odborník pro odhalování dezinformací. 

Ideově patří Petr Nutil do tvrdého jádra skupiny lidí zaměřených na kritiku prezidenta Zemana s dlouhodobější snahou o jeho odstranění z politické scény. Propojenost lze sledovat s lidmi kolem Bakalových médií, politiky TOP 09, Starostů a nezávislých, Strany Zelených, Kroměřížské výzvy, kolem think - tanku  Evropské hodnoty. Všichni tito lidé dnes vyzývají společnost, aby sledovala weby Manipulátoři.cz a především čerstvý projekt, speciální předvolební kampaň Popravdě.cz, která má za cíl vyvracet všechny hoaxy a fake news šířené po internetu proti kandidátovi na prezidenta Jiřímu Drahošovi a přijímá i tipy na dezinformace od čtenářů. Lživých zpráv proti Zemanovi si autoři samozřejmě nevšímají.

Moje osobní zkušenost s těmito weby má pro mne nezastupitelnou hodnotu poznání. Poznání, že dnes už dávno neplatí, že co je psáno, to je dáno. Původní texty a formulace jsou nedohledatelné a nearchivované. Vyvraceči hoaxů se sami neštítí lhát a ověřovat si zdroje. Objektivní žurnalistika neexistuje a je postižena elektronizací a existencí sociálních sítí. Měnění a přizpůsobování zpráv v průběhu času dokáže způsobit naprostou informační obrátku a význam původního komentování. Válka pravd a lží, dezinformací a kyberblázinec je složitou psychologicko-společenskou disciplínou. Manipulátoři vlastně sami manipulují informacemi, ovlivňují kolektivní vědomí společností a používají k tomu velmi nekorektní praktiky. Na vše tohle by si lidé měli dávat obzvláště dobrý pozor, ačkoli je velmi těžké tyto praktiky odhalit a dopátrat se skutečné pravdy.  

 

Doporučuji k tématice Římského klubu:

Jiří Míka,   Co je zajímavého na Římském klubu? Drahoš že nebyl členem Římského klubu?

Miloš Zeman, Projev s hodnocením členství v ŘK na počátku devadesátých let:   http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/projev-prezidenta-republiky-milose-zemana/1544297

Doplněno po publikaci: Wikipedie, dotaz na Římský klub - stránka naposledy upravena dne 17. 1. 2018, takže se také upravovala až po 16.1.2018, kdy jsem zveřejnila druhý článek k této tématice

Autor: Jiřina Holotová | čtvrtek 18.1.2018 17:56 | karma článku: 41,11 | přečteno: 3122x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Slovensko a Česko, jiné příčiny, podobné motivy?

Zažnout vlnu protestů v neposlušných zemích V4 by se někomu náramně hodilo. Těžko říct, že tomu tak skutečně může být. To, co se ale odehrává teď v obou zemích, má opravdu motivačně mnoho podobných indicií.

6.3.2018 v 2:34 | Karma: 42,48 | Přečteno: 2731x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Která fakulta zas dala zápočet studentům za inscenaci protestu proti kardinálu Dukovi?

Dnešní protest proti kardinálovi Dukovi před Arcibiskupským palácem byl tristní inscenací se slabým scénářem i režií. Pár studentů v maskách se postupně v kruhu kácelo na zem, když čtyři z nich louskali připravený text.

14.2.2018 v 16:13 | Karma: 44,73 | Přečteno: 5336x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Pražská kavárna se mění na pražskou plivárnu!

Nevyšlo to, nevyšlo! Hodně lidí se vrhá do řek a na koleje vlaků, hodně lidí chce emigrovat, hodně lidí si rve vlasy z hlavy :-), ale hlavně, hodně lidí plive jed kde může! Přijmout výsledek svobodných voleb je nemyslitelná věc!

30.1.2018 v 6:53 | Karma: 43,93 | Přečteno: 3358x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Ohrazuji se proti tvrzení, že je členství Jiřího Drahoše v Římském klubu konspirací!

"Finále voleb doprovodí válka lží". Na tenhle článek jsem narazila dnes v Plzeňském deníku, objevil se na sedmé straně všech regionálních tištěných novin. Deník a deník.cz slibuje, že bude na lživé zprávy upozorňovat dále.

16.1.2018 v 17:21 | Karma: 40,47 | Přečteno: 4229x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Odpoví mi profesor Drahoš, zda je členem Římského klubu?

Co myslíte? Položila jsem kandidátovi na prezidenta Jiřímu Drahošovi na jeho profilové facebookové stránce zásadní otázku. On o ní doposud mlčel a nikdo se ho zatím asi na ni nezeptal. Má být členem české asociace Římského Klubu.

9.1.2018 v 22:47 | Karma: 47,42 | Přečteno: 55059x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.