Schwarzenberg pitomcem? Nikoli, váženým člověkem.

Včera ve večerních hodinách zveřejnil ministr Karel Schwarzenberg výsledky auditu, který si sám objednal, a který měl konečně vrhnout světlo na celou nehezkou aféru kolem jeho vládního kolegy Čunka. Bohužel jsme se dozvěděli, že se příliš nedozvíme. Tedy alespoň prozatím.

Nejisté výsledky auditu, které mluví o tom, že se něco "mohlo,“ ale také „nemuselo" stát či že něco "není vyloučeno" jsou poznamenané tím, že 700 stránek ze spisu zmizelo. Následovat tedy bude audit další, který má osvětlit další aspekty aféry.

Ministr Schwarzenberg je z výsledku celé prověřovací akce rozpačitý. Má také proč. Je mu jasné, že další avizovaný audit bude velká část společnosti vnímat jako protahování současné šaškárny, že bude vypadat jako "pitomec a slaboch." Bude mu vyčítáno, že mu jde o jeho současnou pozici, že mu zachutnala moc a nechce se jí vzdát. Že vlk se nažral a koza zůstala celá. Nic však nemůže být dále od pravdy. Jestli je v české politice někdo, pro něhož jeho politické přežití jako takové nic neznamená, je to právě pan Schwarzenberg. Jestli je u nás někdo, kdo nemá pražádnou potřebu hájit jiný zájem než zájem České republiky, je to právě současný ministr zahraničí.

Jeho odstoupení v tuto chvíli vůbec ničemu neprospěje. Jenom uškodí české republice. Ta by tak přišla o jednoho z nejlepších ministrů zahraničí, jakého kdy měla. Kauza pana Čunka je už od začátku, alespoň z vnějšího pohledu, poznamenaná nejasnostmi, manipulacemi, politickým zasahováním a účelovým zneužíváním. Policejní šetření místo vyjasnění a vyřešení přineslo další podezření.

Je nanejvýš smutné, že práci, kterou by v každé civilizované zemi měly odvést orgány činné v trestním řízení, musí konat zahraniční detektivové z pověření soukromé osoby. Bylo by však ještě smutnější, kdyby tu žádná taková osoba formátu pana Schwarzenberga nebyla.

Mohlo by se zdát, že celá snaha přijít Čunkově kauze na kloub je zcela zbytečná, neboť předseda křesťanských demokratů svým chováním i výroky mnohokrát demonstroval, že z vlády dobrovolně odejít nehodlá, což je v současné situaci také jediný způsob, jak by vůbec mohl kabinet opustit.
Ale měli bychom být panu Schwarzenbergovi vděční za to, že je pro svou snahu o "vznik precedensu, že se důkladně prověří finance politika, který se dostane do problémů," ochoten stát se pro někoho pitomcem. Pro mě však zůstává váženým člověkem.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Holík | úterý 15.7.2008 20:40 | karma článku: 22,74 | přečteno: 1506x
  • Další články autora

Jiří Holík

Jak jsem se ocitl v davu

28.5.2009 v 10:14 | Karma: 26,24

Jiří Holík

Sexy mozek české politiky

24.1.2009 v 19:01 | Karma: 30,26