Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubkova kouřová clona

Slušně rozjetá sociálnědemokratická předvolební mašinérie se zadrhla. Do cesty se jí postavil tragický incident v restauraci Monarch, který naprosto přehlušil její upozorňování na domnělé hříchy současné vládní koalice. Místo rozsemeňování útočných výroků pánů Ratha či Haška se média zevrubně pustila do studia otázky, jaké přátele si pan Paroubek vybírá.

Jsem přesvědčen o tom, že i politik má nezcizitelné právo na ochranu svého soukromí. Může se tedy alespoň teoreticky stýkat s kým chce a kdy chce. Musí však mít na paměti, že si jako osoba přinejmenším potencionálně spravující věci veřejné musí dát opravdu velký pozor, s kým se zaplétá. Jako politik totiž nesmí jednat jen v zájmu svém, nýbrž v zájmu veřejném. Je proto povinností médií důkladně se věnovat tomu, když se významný politik dlouhodobě stýká s osobami s mírně řečeno podezřelým pozadím. Jak jinat nazvat mafiánské skupiny, maskující se za zábavní průmysl a navenek se snažící budit dojem "vážených pražských rodin." Kontakty politika usilujícího o převzetí vládní odpovědnosti s takovýmito osobami představují pro celou zemi naprosto zásadní bezpečnostní riziko a jen symbolizují podle všech informací bohužel dosti úspěšnou snahu organizovaného zločinu prorůstat do státní správy.

Lidový dům od pátečního rána usilovně pracuje na minimalizaci škod, které zanechaly tři kulky vypálené na Starém městě. Už v deset hodin přišla Paroubkova tiskovka. Od druhé hodiny odpolední potom jistý "spolupracovník ČSSD" začíná obrážet pražské redakce novin s fotkami zachycujícími Ďurička v přítomnosti paní Talmanové či prezidenta Klause. On to totiž není jen Paroubkův přítel, chápete?!
Byla z toho však spíše ostuda a důkaz toho, že sociální demokraté začínají ztrácet nervy.
 Víkend trochu zklidnil hlavy a v neděli už pan předseda hovořil s ledovým klidem a bez mrknutí oka. Neděle však přinesla také poslední lekci krizového managementu à la Lidový dům. S hlasováním o nedůvěře vládě se nebude zbytečně otálet. Uskuteční se už mezi prvním a druhým kolem senátních voleb. Pokud uspěje, současnou koalici prý nahradí úřednická vláda. Kde pro ni ČSSD zamýšlí získat podporu, to už neoznámila. Ono je to vlastně jedno, krajské volby budou za námi a v senátních volbách volbách stejně nemají socialisté co ztratit. Hlasování o nedůvěře stejně jen těžko uspěje, jen je třeba tu hru na referendum o vládě hrát s voliči až do voleb. Přece nám ji nezkazí, nějaký mrtvý Kočka. Stejně po něm po volbách neštěkne ani pes.

Autor: Jiří Holík | úterý 14.10.2008 11:02 | karma článku: 30,29 | přečteno: 1504x
  • Další články autora

Jiří Holík

Pohled cynika: Politika jako showbusiness

Znám některé lidi, kteří ve snaze vyhnout se zákonitému znechucení politikou, nahlíží na ni jako na svébytnou odnož zábavního průmyslu. Takový pohled může přinést alespoň dočasnou úlevu od všeobecného rozčarování. Oproštěním od obvyklých stereotypů totiž podle tohoto paradigmatu zjistíme, že je možné se českou politikou slušně bavit, pokud se nám ovšem podaří zapomenout na onu malou drobnost, kde ve skutečnosti žijeme. Úspěch této metody je samozřejmě přímo úměrný míře cynismu, již jsme si ochotni připustit, a proto ho není možné doporučit žádným měkkosrdcatým dušinkám bez smyslu pro humor.

14.4.2011 v 9:21 | Karma: 15,78 | Přečteno: 679x | Diskuse| Politika

Jiří Holík

O významu nikým nevolených aktivistů

Boj za šíření svobody a demokracie má několik rovin. Od té nejvyšší, reálpolitické, kterou se tak nemohoucně a neobratně snažil prosazovat prezident Bush se svou neokonzervativní suitou, až k té drobné práci, kterou často odvážně a nesobecky provádí ona u nás některými démonizovaná občanská společnost vedená „nikým nevolenými aktivisty“.

6.2.2010 v 11:58 | Karma: 8,22 | Přečteno: 917x | Diskuse| Politika

Jiří Holík

Jak jsem se ocitl v davu

Včera jsem se ocitl v davu. Můžu si za to sám, šel jsem se na mítink ČSSD na Anděl podívat z vlastní vůle. Na rozdíl od desítek dalších lidí, kteří se jenom neúspěšně pokoušeli prodrat se do metra. Byl jsem jedním z posledních, kterým se ještě podařilo z metra vystoupit. Eskalátor mě bez milosti vyvrhl téměř do samého srdce celé protestující masy. K vajíčkové baterii těch pravých ultras jsem to měl, dodávám, že naštěstí, ještě nějaký kousek, ale přesto jsem se okamžitě ztratil mezi lidmi.

28.5.2009 v 10:14 | Karma: 26,24 | Přečteno: 2350x | Diskuse| Ostatní

Jiří Holík

Sexy mozek české politiky

Česká politika má to úžasné štěstí, že ve vedení našich stran sedí některé naprosto brilantní politické mozky. Pokud bychom chtěli udělovat cenu "Sexy mozek české politiky," měli bychom, myslím, za letošní rok adoptů až až. A to ještě ani neskončil leden. Jedním z čelních favoritů na tuto hypotetickou cenu by bez nejmenších pochyb musel být David Rath. Ten s řadou dalších nalezl zalíbení v historii, kde hledá poučení pro současnost. Rád by řešil současnou hospodářskou krizi a proto v pohledu do minulosti hledá nějaký zázračný lék. A ejhle! Kdo v Evropě nejlépe vyřešil hospodářskou krizi? Přeci Adolf Hitler! A jak? Začal zbrojit! Sice z toho byla válka, ale když se kácí les, létají třísky. Tak nějak to přeci ten Göring říkal, ne?

24.1.2009 v 19:01 | Karma: 30,26 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Politika

Jiří Holík

I zahraničně-političtí odborníci z Lidového domu se někdy utnou...

Tisková zpráva České strany sociálně demokratické k dosavadnímu průběhu českého předsednictví Radě ministrů EU ze dne 9.1.2009 praví: "Mirek Topolánek nebyl za celé funkční období vlády ani jednou na oficiální návštěvě Ruska. Vláda pod jeho vedením jak svojí rétorikou, tak nečinností způsobila, že naše vztahy s tímto klíčovým partnerem jsou dnes velmi chladné. Tento stav samozřejmě snižuje vyhlídky, že by vláda byla schopna výrazně přispět k řešení problému s dodávkami ruského plynu."

10.1.2009 v 19:15 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2381x
Studuji magisterský program politologie a zajímám se o vše, co se děje.

Seznam rubrik