Když dva dělají téměř totéž dopadnou zcela jinak

Oba jsou separatisté. Jednoho mocnosti v jeho separatismu podpořili a stal se premiérem odděleného území. Druhého mocnosti nepodpořily a je kriminalizován a byl na něj vydán evropský zatykač, na základě kterého byl zadržen. 

 

První separatista, Hacim Thaçi,  albánský zločinec z teroristické organizace UCK postupoval násilnou cestou - má na svědomí vraždy srbských policistů a úředníků, má na svědomí etnickou čistku nealbánského obyvatelstva v jihosrbské provincii Kosovo. Za pomocí vojenské intervence NATO se teroristické armádě UCK  podařilo odtrhnout část srbského území od Srbska a pod názvem Kosovo vytvořit druhý albánský stát. Území Kosova bylo historicky srbské. Obyvatelstvo albánské národností v něm získalo početní převahu v posledních desetiletích díky své vysoké natalitě (počet Albánců se v letech 1948 - 1991 v srbském Kosovu ztrojnásobil). Hacim Thaçi nebyl za separatismus, ale ani za  terorismus nikdy odsouzen. Byl několikrát obviněn z válečných zločinů, ale pokaždé tato obvinění ztroskotala na "nedostatku důkazů", případně zastrašení svědci odmítli vypovídat, svědectví měnili anebo za nejasných okolností zemřeli. Existuje řada fotografií, kde si vysmátý podává ruku s nechvalně známou americkou političkou Madeleine Albright. Zločinec podporovaný ze strany USA se stal premiérem a později  presidentem Kosova. Kosovo vzniklé násilným odtržením od Srbska uznala většina zemí EU.  

Druhý separatista, Carles Puigdemont, katalánský politik, demokraticky zvolený premiér autonomního Katalánska postupoval mírumilovně - v roce 2017 zorganizoval referendum o odtržení Katalánska od Španělska, pod které Katalánsko spadá jako autonomní území s vlastním parlamentem a vládou. Samostatný stát katalánský národ dosud nemá, ačkoli Katalánská republika respektive Katalánský stát byla vyhlášena v historii již několikrát, a to  v letech 1641, 1873, 1931, 1934. S odvoláním na výsledek referenda z roku 2017 katalánský parlament vyhlásil jednostrannou nezávislost Katalánska na Španělsku a schválil vyhlášení nezávislého státu Katalánská republika. USA a ani žádný stát EU samostatnou Katalánskou republiku neuznal a ani nepodpořil. Španělská vláda některé katalánské politiky uvěznila jako politické vězně a na další, kteří prchli do exilu, včetně katalánského premiéra Carlse Puigdemonta, vydala evropský zatykač. V březnu byl Puigdemont zadržen v Německu a nyní čeká na rozhodnutí tamní justice o vydání do Španělska. Tento víkend v katalánské Barceloně vyšly do ulic statisíce lidí, kteří demonstrují za propuštění separatistických katalánských politiků a španělských politických vězňů Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta.  Tito politici jsou už půl roku ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury. Sánchez je přitom novým kandidátem na post katalánského premiéra, parlament však o něm nemůže hlasovat, dokud nebude na svobodě.

Když dva usilují o totéž (byť to dělají různými prostředky) setkají se s různou podporou mocností. Pokud je to jejich úsilí v souladu se záměry s mocností, a může to provádět zločinným, teroristickým způsobem, je mocnostmi podpořen, poplácáván po ramenou a politici si s ním beze studu podávají ruce. Pokud to úsilí není v souladu se záměry mocností, a může to provádět slušným, mírumilovným způsobem,  je hozen mocnostmi přes palubu, kriminalizován a zadržen jako nějaký zločinec.

 

 

 

 

Autor: Tomáš Holek | pondělí 16.4.2018 8:35 | karma článku: 35,55 | přečteno: 973x