Proč psací písmo ještě dnes?

Kolik z vás má trauma ze školní drezury v psaní?  Od té doby, co jsem v práci sdělila kolegyním, že ve škole řešíme s prvňákem psaní, tak to rozebíráme ze všech úhlů každý den na obědě. Můj filozof a matematicko-logický syn prostě škrábe jako kocour. Jelikož po otci mu hrozí dysgrafie, začínáme to řešit s paní učitelkou. Bohužel ale naše škola není zapojena do Comenius Script, takže pokud Kubovi dovolí psát tiskacím písmem, které umí už od pěti let a naučil se ho sám, tak to bude až od druhého stupně. Škola je zastánkyní, že naše psací písmo se všemi kudrlinkami a kličkami rozvíjí grafomotoriku a propojuje pravou a levou hemisféru.


Kolegyně, která píše o školství už dlouhá léta, slyšela o propojování při psaní obou hemisfér také tento argument, ale drsnějším způsobem řečený. "Přestaňte učit děti psací písmo a všichni skončíte v LDN a domovech důchodců." Tak nevím. Generace před námi, generace moje se psací písmo učila a museli jsme ho mít opravdu krásné. Nepřipadá mi, že bychom byli generací, která má propojený rozum s emocemi. Naopak. Podle mě všichni jedeme na racionální pohon, výkonnost a dokonalost jako celá naše kultura. A domovy důchodců jsou kvůli přeplněnosti na pořadníky...
 
Kladu si opravdu otázku, proč v dnešní době učit psací písmo, trýznit tím děti, kterým jinak všechno ostatní jde a dokonce školu mají rády, dokud právě nezačnou pořád jen řešit dokola, že jim nejde psaní:-(. Proč v době, kdy údajně 50% dětí na druhém stupni stejně přejde na tiskací, je takhle vlastně trápit? V době, kdy všude vidíte tiskací a píšeme tiskacím na počítači a v mobilech? Vidět psací písmo v knize je vlastně jako vidět starodávnou věc z jiného století. Poznámky na školách už často studenti píší na noteboocích. To jde opravdu jen o ten první stupeň a diktáty? To je asi dost málo pro obhajobu psacího písma. Vždy´t si přiznejme ani my už neumíme všechny psací psímena. To je pro naše děti velká motivace, když je ani sami neumíme (zejména velká psací písmena). Zkoušíme se při obědě a díky prvňákovi už je zase umím, ale vlastně léta nepoužívám stejně jako všichni kolegové. Co si budem povídat...
 
Jsem staromil, sama si poznámka a celé texty často píšu v MHD do notýsků, přesto u psacího písma starého typu mám spíše jasno: mohlo by postupně vymizet. Nebo se maximálně zjednodušit.
 
Dnes jsme strávila přes hodinu přehrabováním se ve všech písankách, které v Luxoru měli. Samozřejmě prodavačka moc poradit neuměla. Všimla jsem si totiž, že když je v písance úkol: přepiš slovo nebo písmeno psacím písmem, tak syna to baví a co víc napíšete to docela i úhledně. Bohužel tyto úkoly jsou v písankách jen minimálně. I přestože jsem jich nakonec zakoupila opravdu hodně, budu muset sestavit nějakou vlastní pro naše potřeby. Víkend tedy budu trávit výrobou písanky. Zakoupila jsem i takové, kde jsou jen předtištěné řádky s mezilinkami pro prvňáčky a tam budu pro syna dělat úkolové/hravé psaní...
 
Ale jedna písanka sklidila úspěch hned. Blesk McQueen slibuje, že s ním se naučí psát každé dítě (psaní s auty, nakl. Egmont). Lituji, že jsem nestihla sešit nakopírovat. Už je téměř krasopisně popsaný. Vřele doporučuji, pokud je vaše dítě stejné:-) Dokonce Kuba je tak nadšen, že chce mladšího brášku naučit také psát psacím písmem:-)
 

A já budu muset tento sešit koupit znovu a nakopírovat na procvičování každý den.


Mají i variantu pro holčičky a další sešity, viz zde. Série knih Disney Uč se s námi byla vytvořena ve spolupráci s nejpovolanějšími odborníky. Jejím cílem je pomoci předškolákům a malým školákům naučit se vše, co potřebují k úspěšnému zvládnutí prvních let školní docházky. Jednotlivým knihám udělila certifikáty Česká pedagogická komora.
 
Pro ty, co se trápí s tím samým, tak třeba zajímavý odkaz na on-line písanku zde. Avšak mohlo by to být vymakanejší:-( Je to moc veliké a nejsou tam slabiky. Pro naše účely je ta s Bleskem vhodnější a další si musíme vytvořit. Opisy ho opravdu moc neba. Což je na druhou stranu dobré, vypadá to na osobnost:-)

 

 


 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Edith Holá | pátek 24.1.2014 21:35 | karma článku: 11,57 | přečteno: 1615x
  • Další články autora

Edith Holá

Král Norů je zlej

27.1.2016 v 14:47 | Karma: 18,25

Edith Holá

Marksová, Killénová, Barnevernet

23.1.2016 v 20:26 | Karma: 35,76

Edith Holá

Sophiina volba po česku

22.1.2016 v 14:59 | Karma: 24,86

Edith Holá

recenze: krimi Vražedná vášeň

13.1.2016 v 14:27 | Karma: 9,42

Edith Holá

Recenze: Konstelační román Dcery

26.12.2015 v 21:07 | Karma: 14,67