Zpívání u kapucínů na Hradčanech.

Každou první středu v měsíci se v refektáři (staré jídelně) kláštera bratří kapucínů na Hradčanech koná benefiční koncert. Tentokrát zpívala Schola od sv. Jana Křtitele ze Šumperka pro děti ze Stacionáře Diakonie církve bratrské v Praze 3.

Vybírání finančních příspěvků pro Diakonii.

Klášter kapucínů na Hradčanech se nachází vedle Lorety, kterou kapucíni spravují a oba objekty jsou propojeny nadzemní chodbou. Klášter byl založen koncem 16. století za finanční podpory císaře Rudolfa II. Tehdy se nacházel daleko od centra císařské metropole na nejlevnějších parcelách a v blízkosti obydlí chudých, kterým vydatně pomáhal.

Rudolf II. požádal kapucíny, aby mu darovali slavnou sochu Panny Marie Rottenburské. Ta prý hned následujícího rána stála před kostelem Panny Marie Andělské, zvonila a chtěla dovnitř. Socha je dodnes majetkem kapucínů. Legendu ztvárnil Petr Brandl na obraze, který se dnes rovněž nachází v kláštěře.

V době panování Josefa II. nebyl klášter zrušen díky jeho charitativní péči o chudé.

Za druhé světové války zde vznikla věznice SS. Jeden z čelných představitelů SS v dubnu 1945 poslal kapucínům dopis, ve kterém se omlouvá, že jejich činnost omezuje provoz kláštera, ale že jakmile Německo vyhraje válku, vše jim vynahradí.

Po osvobození zde byl internační tábor. Kapucíni se krátce do objektu vrátili, než jej začala využívat kontrarozvědka. K obnovení činnosti kláštera došlo až v roce 1990. V interiéru jsou umístěny ukázky umění gotiky, renesance a také 20. století.

Známé jsou kapucínské jesličky s postavami v životní velikosti a kopie obrazu Panny Marie Pasovské. Tento obraz se nachází ve všech kapucínských klášterech.

Pro popis najeďte na fotku kurzorem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 6.4.2014 10:18 | karma článku: 11,98 | přečteno: 541x