Zahraniční bojovníci proti Islamskému státu - kdo a proč

Tady všechno dává smysl - říkají dobrovolníci ze západu bojující spolu s Kurdy proti Islamskému státu.

Petr Douglas z Kanady, který tajně překročil řeku Tigris, hranici mezi Irákem a Sýrií, je neoblomný. Připojil se ke Kurdům z humanitárních důvodů, aby pomohl lidu Sýrie.

Douglas je jedním ze západních bojovníků, kteří se navzdory úřadům připojili ke Kurdům bojujícím proti Islamskému státu, který již zavraždil tisíce lidí a zabral ohromné území Iráku a Sýrie, na kterém vyhlásil chalifát.

Douglas uvažuje, že boj proti Islamskému státu může být tím posledním, co vykoná. Je z Vancouvru a je mu 66 let. Vím, že mám ještě tak 10 let než začnu být dementní a přijde mrtvice. Chce ještě vykonat něco dobrého a přiznává, že přijmout zbraň bylo něco nového na seznamu povolání, která v životě dělal.

Dalšími zápaďáky jsou zejména Američané, Němci a Britové. Západní státy monitorují své občany bojující nejen v řadách Islamského státu. Britský premiér David Cameron prohlásil, že je diametrální rozdíl mezi bojovníky Islamského státu a těmi na straně kurdského hnutí odporu. Britské právo říká, že boj v cizí armádě není automaticky porušením zákona. Záleží na okolnostech.

Na straně Kurdů bojují také britští veteráni Jamie Read a James Hughes, kteří se nedávno vrátili do vlasti po několika měsících bojů. Oba šli do boje z humanitárních důvodů a stát vůči nim nevede žádné právní řízení. Oba se zapojili do bojů po zhlédnutí děsivých videozáznamů z vražd novinářů a dalších. Také jim nebyla lhostejná situace milionů Syřanů uvízlých v oblasti mezi dvěma bojujícími stranami.

Od roku 2011 bylo v Sýrii zabito přes 200 tisíc lidí v občanské válce, která začala, když prezident Bashar al-Assad potlačil prodemokratické protesty v zemi.

Při návratu do Británie byli oba vítáni jako hrdinové. Rodina a přátelé jsou na ně hrdí. Oba plánují návrat do bojů příští měsíc.

Někteří bojovníci vystupují pod falešným jménem. Obávají se problémů s úřady po návratu zpět do vlasti. Někteří ujišťují, že mají doma všechny finanční a právní záležitosti v pořádku. První kontakt před odchodem většinou probíhá na Facebooku.

Dean Parker, 49, z USA reagoval na video ze srpnového mohutného pozemního útoku Islamského státu na Sinjar v severozápadním Iráku. Tisíce Yazidů bylo zavražděno či prodáno do otroctví, další tisíce uprchly.

V kurdských řadách bojují také Židé z celého světa včetně žen. Jedna z nich, kanadská občanka Gill Rosenberg, 31,  žijící v Tel Avivu, se připojila z humanitárních a ideologických důvodů.

Jordan Matson, 28, veterán americké armády z Wisconsinu utekl před civilním životem, který se mu nelíbí. "Tady, namísto toho, všechno dává smysl."

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 7.1.2015 9:44 | karma článku: 18,49 | přečteno: 959x