Vyhrnuté kalhoty a humor českých politiků

Či spíše nehumor. První polistopadový, demokraticky zvolený prezident, dramatik a filozof, jedna z nejvýraznějších osobností české historie, Václav Havel, zemřel dne 18. prosince 2011 ve věku 75 let. 18. prosince 2012 si desítky tisíc lidí po celém světě připomněly s úsměvem na tváři jeho památku, když vyšly do ulic ve výrazně ohrnutých kalhotách, a zavzpomínaly tak na jeho první vykročení do prezidentského úřadu.

Ani letos lidé nezapomněli na výročí a vyšli do ulic s ohrnutými nohavicemi, aby tato nová milá a žertovná tradice pokračovala i nadále. Mnozí si připomněli Václava Havla a hodnoty, za něž málem zemřel ve vězení, četbou jeho knih, projevů, článků, návštěvou některé z jeho her nebo alespoň tichou vzpomínkou.  

Připojili se také izraelský velvyslanec v České republice Gary Koren, či americký velvyslanec v České republice s českými kořeny, Andrew Schapiro. Jen naši politici jaksi na toto výročí pozapomněli. Možná jim přišlo směšné, objevit se na veřejnosti ve vyhrnutých kalhotách. Možná je jim cizí humor Václava Havla, který si ze sebe dokázal dělat legraci a nebral se smrtelně vážně, jako spousta lokálních politických bossů.

Havlova lidskost, dobrota a upřímnost je mnohým trnem v očích. Prezidenti po něm následující jsou sebestřední narcisové bez morálky, kteréžto slovo již dávno získalo přídech čehosi nevhodného, až neexistujícího.

Naši občané si všichni nezvolili opilce, sprosťáka a sebestředného egoistu, Jen jaksi zapomněli, že jít k volbám je jejich základní právo a povinnost, které se většina neúčastí ve volbách vzdala. Zeman už obdržel od davu červenou kartu, další politici na nižší úrovni ji jistě obdrží od občanů v nejbližší době. Jen se ještě neví, jaký to bude mít dopad. Koho si rozezlený dav zvolí příště, dokáže rozpoznat ty dobré, kteří mají zájem zejména na dobrém fungování obce, státu?

Dobří, čestní lidé prý v politice nemohou uspět. Havel je důkazem, že mohou a za nimi zůstává velký kus práce a prestiže pro naši zemi, kterou se současní politici snaží všemožně zničit. Je hlavně na nás, jestli se jim to podaří.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 20.12.2014 14:46 | karma článku: 19,36 | přečteno: 1995x