Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Veselé vánoce a šťastnou chanuku vám přeje pilot

Pilot letadla chystajícího se na přistání na letišti Ben Gurion v Tel Avivu hlásí: Vážení cestující, připoutejte se prosím, zůstaňte sedět na svých místech dokud stroj nezastaví, a vypněte prosím svá mobilní zařízení.

Cestujícím, kteří sedí, přeji veselé vánoce, a těm, kteří již netrpělivě postávají v uličce a volají svým blízkým, přeji šťastnou chanuku.

Tohle hlášení fakt není vtip. Miriam před čtyřmi lety cestovala do Izraele na program Sar El. Vybrala si let ukrajinskou leteckou společností AeroSvit s mezipřistáním v Kyjevě. Letenky byla jednak levné, a Miriam ještě nikdy nebyla v Kyjevě. Do 40 kilometrů vzdáleného hlavního města Ukrajiny se sice tehdy nedostala, ale prožila zajímavé chvíle.

Let z Prahy do Kyjeva proběhl v klidu ve společnosti souseda, který na Ukrajině pracuje. Miriam se o této zemi dozvěděla spoustu zajímavých informací. Během přistání kroužili na Kyjevem a Miriam měla poprvé v životě možnost spatřit z výšky prosvícené sluncem meandry opravdu velké evropské řeky, tady Dněpru. Ohromilo ji jakoby roztrhané pobřeží se spoustou zátok a výběžků pevniny. Něco pro Středoevropanku neobvyklého.

Něco podobného zažila v bývalé Jugoslávii, v době války mezi Srbskem a Chorvatskem. S manželem kamarádky se vydali se sítí k ramenu Dunaje. Síť byla natažená mezi dvěma blízkými břehy, druhý den ji jeli zkontrolovat. V období války byly ulovené malé štiky opravdu vítaným zpestřením omezeného a nepřiměřeně drahého výběru potravin v tamějších obchodech. Miriam ještě neviděla živou štiku, které její společník vytahoval ze sítě a poté usmažil na grilu na dvoře. Byla to opravdu výborná pochoutka.

Přestávka na letišti v Kyjevě mezi oběma lety proběhla v klidu a Miriam se vydala k řadě cestujících připravených odletět do Tel Avivu. Letadlo bylo poloprázdné a Miriam jako první přinesla letuška vegetariánské jídlo. Poté se věnovala ostatním cestujícím. V letadle cestovala skupina mladičkých ortodoxních Židovek s velmi malými dětmi v doprovodu starší ženy. Ženy po celou dobu letu běhaly v uličce a pokřikovaly na sebe. Stále někomu volaly mobilem a mezitím si odbyly mateřské povinnosti. Miriam a další dva cestující v zadní části letadla, mladí Němci, se nestačili divit. Jen pozorovali, co se na palubě děje, a přemýšleli, jestli je to běžné, či mají štěstí na velmi nezodpovědné cestující.

Poté, co skupina dojedla výbornou košer večeři, ženy každá zvlášť odnášely nádobí dozadu letuškám do kuchyňky. Během přistání v Tel Avivu ženy pobíhaly uličkou a volaly svým blízkým, že už se blíží. Letuška se nejprve pevným hlasem snažila ženy usměrnit, ale ty na ni nedaly a pokračovaly ve své činnosti. Hlas letušky postupně zesiloval a stával se zoufalejším, a její Siditěs, siditěs, pažalujsta, nikdo nevnímal. Všichni jsme si oddechli, když letadlo dorolovalo k letištní budově a my jsme vystoupili na pevnou zem.

Miriam svůj zážitek vyprávěla známým v Tel Avivu a kolegům na dobrovolnickém programu Sar El v Izraelské armádě. Všichni se smáli a přikyvovali, že to jsou Izraelci. Při zpátečním letu za tři týdny byla Miriam jen trochu nervózní, když vedle sedící matka v šátku s dcerou neustále držely v ruce mobil.. Přestup z mírně zpožděného letu do Kyjeva na Prahu proběhl v rychlosti tak, že jakási paní u umakartového stolečku si na pokrčeném papíru zaškrtla tužkou jejich jména v seznamu, a mohlo se letět domů.

Jenže utrpení Miriam ještě neskončilo. Přímo za ní seděli mladí ukrajinští manželé s asi dvouletou holčičkou, která během celého letu brečela a brečela. Miriam napadlo, že jí nadávání moc nepomůže, a tak holčičku vzadu škádlila rukama a cuchala jí vlasy. To byly jediné okamžiky, kdy se trochu zklidnila a hrála si s jejíma rukama. Miriam ji ani nezahlédla, v malém prostoru nemohla otočit hlavu. Při vystupování se na rodiče usmála, aby si nemysleli, že jí to dělalo bůhvíjaký problém holčičku zklidnit. Ti se na Miriam ani nepodívali, natož, aby jí poděkovali. Tak to často ve světě chodí.

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 14.12.2015 13:39 | karma článku: 19,35 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi