V Berlíně zemřela slavná primabalerina Maja Plisecká, bylo jí 89 let

Oznámil to její manžel, hudební skladatel Rodion Ščedrin. Během 60ti let své kariéry vystupovala v celém světě. Po ukončení baletní kariéry vedla balety v Římské opeře a v madridském Teatro Lírico Nacional.

Maja Plisecká se narodila 20. listopadu 1925 v Moskvě. Ve Velkém divadle působila jako sólistka v letech 1943 až 1988. Poprvé se na jeho jevišti objevila v 11 letech v Šípkové Růžence Petra Iljiče Čajkovského.

Primabalerína stavěla na technice a smyslnosti. Její nejslavnější rolí byla Umírající labuť. V Sovětském svazu čelila šikaně  a svůj mimořádný talent prosazovala jen obtížně. Odmítala emigraci.

Narodila se v Moskvě do rozvětvené židovské rodiny původem z Litvy. Dětství prožila na arktickém souostroví Špicberky, kde byl její otec ředitelem uhelných dolů. V době čistek v roce 1938, když jí bylo 13 let, byl její otec uvězněn a zastřelen po vykonstruovaném procesu. Matka, herečka v němých filmech, byla umístěná do gulagu pro manželky zrádců režimu, později poslána do vyhnanství v Kazachstánu.

Aby Maja nemusela do dětského domova, ujala se jí matčina sestra, baletka Sulamif Massererová. S baletem začala v devíti letech. V roce 1943 ukončila studia na choreografickém institutu a byla přijata jako sólistka do Velkého divadla.

Plisecká byla sledovaná, dlouho nemohla vyjet do zahraničí. Štěstí v osobním životě znamenala svatba s hudebním skladatelem Rodionem Ščedrinem. Její mezinárodní kariéra začala v roce 1959, kdy na přímluvu samotného Nikity Chruščova hostovala v New Yorku.

V 70. letech začala s choreografií. Prvním pokusem byla Anna Karenina na hudbu jejího manžela.

V posledních letech cestovala po světě a bojovala za práva žen. Žila střídavě v USA, Mnichově a litevském Trakai.

Bolero: https://www.youtube.com/watch?v=SsSALaDJuN4

Umírající labuť, 61 let): https://www.youtube.com/watch?v=Luz5g-doa34

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 3.5.2015 11:50 | karma článku: 13,62 | přečteno: 441x