Už zase hoří synagogy...

V noci z neděle na pondělí vhodili dosud neznámí útočníci zápalné bomby do synagogy ve východoukrajinském Záporoží, asi 250 kilometrů jižně od Kyjeva. Stopy po ohni jsou vidět na zdivu balkonu synagogy, která byla uvedena do provozu v roce 2012.

Byla poškozena část synagogy, kde probíhá vyučování dětí. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Nedávno vyzvala Židovská agentura pod vedením Šaranského ukrajinské Židy, aby omezili provoz zejména židovských škol či přímo, pokud mohou, odjeli z Ukrajiny, protože se předpokládá, podle situace, která vládne na Ukrajině od listopadu, že Židé budou terčem útoků zejména členů radikální opozice.

Na Ukrajině žije v současnosti téměř 400 tisíc Židů, z nich polovina v Kyjevě. Většina komunit odvolala již v lednu plánované připomínky Dne holokaustu 27. ledna a žádají místní orgány o zajištění jejich bezpečnosti, a taktéž se snaží zajistit si ochranu vlastními silami.

Natan Šaransky narozený v roce 1948 v Doněcku na Ukrajině vystudoval matematiku na Moskevském fyzikálně-technickém institutu. Postupně se zapojil do aktivit sovětské opozice. Spolupracoval s Andrejem Sacharovem a také obhajoval práva sovětských Židů.

V roce 1973 požádal o vycestování do Izraele, ale byl odmítnut. Roku 1977 byl zatčen a odsouzen za špionáž pro USA na 13 let. 16 měsíců strávil ve vězení Lefortovo v Moskvě, pak byl přesunut na Sibiř. Lidé jako on byli v Izraeli označováni jako refusenici (refuse - odmítnout) nebo "Vězňové Siónu". Kampaň za jeho propuštění vedla jeho žena. V roce 1986 byl propuštěn. Byl vyměněn v Berlíně za československého špiona Karla Köchera, kterého v USA odsoudili za špionáž.

V Izraeli ho osobně přivítal premiér Šimon Peres. Od roku 1988 předsedal Sionskému fóru, organizaci, která zastřešuje aktivity sovětských Židů.

Šaranský v Izraeli založil politickou stranu sdružující zejména sovětské Židy a postupně se stal ministrem průmyslu a vnitra, bydlení, a taktéž vicepremiérem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 24.2.2014 21:28 | karma článku: 16,87 | přečteno: 854x