Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umíme vůbec někomu pomoci, aneb příběh Marušky

Maruško, dělat chyby je normální, a také zlobit. Já taky dělám chyby a zlobím, a už jsem stará, uklidňuje paní učitelka Marušku, která si vyčítá, že cosi provedla, a proto má zákaz vycházek.

Maruška je osmnáctiletá dívka, která žije v luxusním pasťáku. Jako jediná navštěvuje střední školu, ale nějak to drhne.

Maruška žila se svými staršími sourozenci a postiženou maminkou pěkný život až do té doby, než se její táta opil a začal ji obtěžovat. Maruška utekla a byla umístěna do dětského domova. Jenže Maruška milovala a miluje svou rodinu, a proto s ní chtěla být. Možná ji napadlo, že ona nic neprovedla, a proto si nezaslouží být potrestaná tím, že nemůže žít normální život, který kdysi žila.

Asi na protest či v touze po svobodě jednou z dětského domova utekla, a už se začaly dít věci. Utíkat z dětského domova se přece nesmí, a tak byla umístěna do pasťáku. Pro toho, kdo ještě nikdy nebyl zavřený v pasťáku, je to vlastně vězení pro nezletilé. V tomto luxusním a moderním pasťáku za peníze Evropské unie má každá schovanka samostatný pokoj se společnou kuchyňkou a na pokoji vlastní televizi, tak co si stěžují

Maruška dokončila v pasťáku základní školu, v sedmnácti letech. Poté ji dali na školu střední. Maruška, která byla do té doby izolovaná jen mezi svými, měla ve škole problém ne s učením, ale s tím, že ji spolužáci pro její hezký vzhled a další atributy chtěli za přítelkyni. Dávali jí to najevo například tím, že jí během výuky kopali do židle, tahali ji za vlasy a prováděli další puberťácké kousky.

Maruška byla zřejmě už jen z tolika nových spolužáků trochu nervózní, a navíc nebyla zvyklá na tak intenzivní pozornost okolí. Měla problém a stěžovala si. Byla samozřejmě problémová, po několika letech života v pasťáku se nebylo čemu divit. Navíc se nějakým záhadným způsobem dostala na střední školu až v 17ti letech.

Paní učitelka s Maruškou hovořila o jejích problémech a chtěla, aby si o nich promluvila s pasťáckou psycholožkou, jenže té končila pracovní doba ve dvě, a Maruška přicházela ze školy později, takže už ji nezastihla.

Maruška jako jediná z pasťáku navštěvovala nějakou školu mimo ústav. Doposud ani jedna schovanka střední školu nedokončila. Co tam dělají celý den chovanky, které již ukončily základní školu, se moc neví. Není se pak čemu divit, že jakmile je v 18ti letech vypustí do života, všechny jsou okamžité těhotné a většinou skončí na ulici. Někde je asi něco nevyřešeného v systému. 

Maruška, pokud neměla zákaz, jezdila každý druhý víkend domů. Otec se podle ní polepšil, už nepil a snažil se ji podporovat finančně. Marušce už bylo 18, a tak se rozhodovalo, jestli jí kvůli dokončení školy, ještě umožní v pasťáku zůstat, nebo se vrátí domů. Nakonec zůstala v pasťáku, ale měla více vycházek a domů jezdila každý víkend.

Paní učitelka byla překvapená, že přestože Maruška pobývá v jejich městě již několik let, vůbec je nezná. Maruška se jí také svěřila. že to tady nemá ráda, asi špatné zážitky.

Paní učitelka jí nabídla, že do skončení školy může bydlet u ní, ale to nevyšlo. Na škole se mezi kolegy začalo říkat, že je paní učitelka asi lesba. Paní učitelka se některým, kteří měli s Maruškou problém, snažila vysvětlit, jaký je její osud. Většinou se dočkala odpovědi: Kdoví, jak to bylo, nesmíš těm děckám všechno věřit.

Paní učitelka časem už nebyla třídní Marušky, ani ji neučila, ale snažila se s ní mluvit, podporovat ji. Maruška za ní občas zašla na kávičku a něco dobrého do kabinetu. Později se Maruška skamarádila s dívkou, která byla v pěstounské péči. Byly jako dvojčata, podobný osud je spojil.

Maruška školu nedokončila. Paní učitelce se ztratila z dohledu, protože se vrátila k rodině. Snad se má dobře.

Paní učitelka má v Německu synovce, který se oženil s dívkou, která by u nás skončila určitě v dětském domově či v pasťáku. Její rodina byla také problémová, jenže v Německu mají asi lepší systém řešení takovýchto problémů, a zřejmě takový systém vyjde levněji a vychová lidi použitelné v normálním životě.

Do rodiny synovcovy manželky neustále docházel někdo, kdo jim pomáhal řešit problémy a komunikoval s nimi. Snad i u nás se brzy lidé, a zejména děti, s problémy dočkají náležité a účinné pozornosti a pomoci.

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 8.10.2015 7:35 | karma článku: 13,97 | přečteno: 737x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi