Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajina Ukrajincům.

Eskalace násilí se šíří celou Ukrajinou. Nacionalisté na západě země pobodali minulý pátek při cestě z oslavy šabatu studenta ješivy, 28letého Dova Glickmana. Toho sledovali cestou ze synagogy tři muži, a pak jej téměř ubodali k smrti. Předchozí pátek nejméně 4 osoby rovněž sledovaly učitele hebrejštiny Hillela Wertheimera, narozeného v Izraeli, cestou ze synagogy a zmlátili ho. Představitelé Židů na Ukrajině a zástupci Světového židovského kongresu již dříve upozorňovali na vzrůstající antisemitismus v zemi a žádali ochranu ukrajinských Židů.

Ukrajina je po tisíciletí konečně samostatná a formování nového demokratického státu není jednoduché. V minulosti patřila západní část Ukrajiny Polsku a východní Rusku. Odehrály se zde nesmírné krutosti. Nevraživost nacionalistů se vždy obracela proti cizím národům žijícím na Ukrajině.

Již v roce 1648 propuklo velké kozácké povstání, které vedl Bogdan Chmelnický. Podařilo se mu porazit polská vojska a dočasně zřídit samostatný Kozácký hetmanát, předchůdce státu. V roce 1651 byl poražen.  

Následně se obrátil o pomoc k ruskému caru, což však přineslo ztrátu suverenity. Boje s polskou armádou poté pokračovaly. Boj za smostatnost s sebou nesl nenávist k cizím národům na ukrajinském území. Cílem Chmelnického bylo vymýtit veškeré židovské obyvatelstvo. Mezi lety 1648 až 1656 padl rebelům za oběť téměř milion ukrajinských Židů. Příběhy o obětech masakru, které byly pohřbeny zaživa, obaleny slámou a zapáleny, rozsekány na kusy anebo donuceny se zabíjet navzájem, se rozšířily napříč celou Evropou a ještě dál.

Další rozsáhlé nacionalistické hnutí vzniklo v roce 1927 ve Vídni. Sešla se zde skupina Ukrajinců a vytvořila Organizaci ukrajinských nacionalistů (OUN) žádající smostatnou Ukrajinu. Již v roce 1933 se spojili s Hitlerem. Je známo, že Ukrajinci vítali nacisty jako osvoboditele, a nebylo se co divit.

Východní část Ukrajiny patřila Rusku, západní k Polsku (dodnes například ve Lvově je slyšet ponejvíce polštinu). Po podepsání paktu Molotov-Ribbentrop mezi SSSR a Německem došlo k rozdělení Polska mezi tyto dvě velmoci. Tehdejší nové hranice určily kupodivu uspořádání tamního prostoru i po druhé světové válce. Polovina polského území připadla SSSR a hranice Polska se posunuly na západ.

Americký historik Timothy Snyders v knize Krvavé země. Evropa mezi Hitlerem a Stalinem detailně popisuje, co pro běžného člověka znamenal život v nejvíce exponovaném prostoru tehdejšího světového konfliktu na východě. Od roku 1933 do roku 1945 zde většinou velmi krutým způsobem zemřelo nejvíce obětí.

V letech 1932 až 1933 proběhla na Ukrajině jedna z největších genocid v dějinách lidstva. Když selhal pokus o kolektivizaci tradičního zemědělství, obklíčila Moskva oblast dnešní střední a východní Ukrajiny a systematicky odtamtud odvážela potraviny, které bylo možno později získat jen za zlato, stříbro či umělecké předměty. Takto bylo ukradeno téměř 70 tun zlata a 1500 tun stříbra.

Jsou popsány i případy kanibalismu z té doby. Podle odhadů zahynulo tehdy až 14 milionů obyvatel Ukrajiny. Pokud dáme tato fakta do souvislosti s dnešním děním na Ukrajině, pochopíme, proč východ je proruský. Po skončení hladomoru zde téměř vymizelo ukrajinské obyvatelsvo a na území se přistěhovali Rusové.

Po obsazení Ukrajiny nacisty došlo zejména k zabíjení Poláků a Židů. Oddíly Banderovců za podpory Němců a SS vybíjely na ulicích tisíce neukrajinců. V koncentračních táborech řádili ukrajinští dozorci. Během druhé světové války zde tím nejkrutějším způsobem zahynulo 2,5 milionů ukrajinských Židů. Dnes jich tam žije jen několik desetin procenta. Zabíjení se dotklo i Čechů žijících na Ukrajině. Nejznámější je vyvraždění české obce Malín. Několik přeživších po válce založilo na Šumpersku obec Nový Malín.

Banderovci se po válce snažili probít na západ také přes naše území. Stepan Bandera zemřel až v roce 1959, kdy byl zavražděn v Mnichově agentem KGB.

Po prezidentských volbách na konci roku 2004 proběhla na Ukrajině neozbrojená Oranžová revoluce, vyvolaná nesouhlasem části veřejnosti s vítězstvím proruského kandidáta, premiéra Viktora Janukovyče. Janukovyč byl nařčen z volebních manipulací a Nejvyšší soud Ukrajiny nařídil výsledky voleb anulovat. V druhém utkání vyhrál jeho oponent Viktor Juščenko. Revoluce poukázala na křehké spojení "proevropské" západní a "proruské" východní části země. V roce 2010 vyhrál prezidentské volby znovu Viktor Janukovyč s 48% hlasů.

Po vítězství Oranžové revoluce Ukrajina vzpomínala a slavila 100. výročí narození Stepana Bandery, nového národního hrdiny. Země tak učinila další krok k heroizaci nacionalismu, což bylo příčinou dalšího rozkolu mezi východem a západem Ukrajiny v době, kdy je země na pokraji bankrotu. Poté, co proruský prezident Janukovyč zvolený v roce 2010 odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, se rozpoutala další, tentokrát již krvavá revoluce, která se šíří od západu po celé zemi. 

Putinovo Rusko se nehodlá vzdát vlivu ve svých bývalých republikách.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 25.1.2014 21:52 | karma článku: 18,30 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi