Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Theodor Kohn, sedmý olomoucký arcibiskup.

Budoucí arcibiskup Theodor Kohn se narodil roku 1845 v Březnici mezi Uherským Hradištěm a Zlínem. Podle jména měl židovské předky. Narodil se ještě v době "familiantského zákona", který platil až do roku 1849, a podle kterého se mohl oženit jen nejstarší syn v židovské rodině. Pokud tak chtěli učinit i mladší synové, tedy jen mimo monarchii.

Sedmý olomoucký arcibiskup Theodor Kohn na obraze v chrámu sv. Václava v Olomouci. Dr. Karel Černý

Z toho důvodu se zřejmě Kohnovi prarodiče nechali v roce 1826 pokřtít, a krátce poté uzavřeli křesťanský sňatek. Jejich syn Josef, Theodorův otec, byl po narození v roce 1824 obřezán a spolu s rodiči o dva roky později pokřtěn.

Theodorovi rodiče byli chudí, otec obhospodařoval několik měřic polností, matka se starala o domácnost.

Theodor byl velmi nadaný. Ve 12ti letech jej přijali na německou školu. Přestože v té době ještě neuměl německy, stal se zakrátko premiantem. Později na piaristickém gymnáziu si přivydělával kondicemi a obdržel též Škurkovo stipendium.

Rodiče jej po maturitě přemlouvali, aby se stal knězem. Do olomouckého semináře nastoupil s odhodláním, že to zkusí. Musel tak odmítnout 200 zlatých bohatého souseda, mlynáře, na studium ve Vídni.

Po promoci doktorem teologie jej čekala strmá kariéra. Když v roce 1892 zemřel olomoucký arcibiskup kardinál Fürstenberg, byl jeho nástupcem zvolen nešlechtic a rodilý Moravan Kohn. Místní tisk a obyvatelé jásali. Menší nadšení projevila Vídeň a tamní parlament. Rakouský premiér hrabě Taaffe okomentoval jeho volbu otázkou: "A dal už se pokřtít?". Vídeňská nunciatura po něm žádala křestní listy rodičů. Arcibiskup byl na své jméno hrdý, zdědil je po chudých sice, avšak počestných rodičích.

Na přelomu 19. a 20. století olomoucké arcibiskupství vlastnilo rozsáhlé statky, lesy, ale i sklárny, doly, železárny a další průmyslové podniky. Nový arcibiskup s příslovečnou pílí a houževnatostí věnoval pozornost správě arcidiecézního majetku. Osobně navštívil během krátké doby 514 farností. Aniž byl zmíněn jeho židovský původ, ozývaly se stále častěji a silněji kritické hlasy. Nejostřeji útočil kněz pod pseudonymem Rectus v olomouckém deníku Pozor. K autorství pamfletů se později přiznal zábřežský kaplan Josef Hofer.

Kohn se v roce 1904 dobrovolně svého postavení vzdal. Pobyt v olomoucké arcidiecézi mu byl zakázán a směl jen jednou ročně navštívit hrob rodičů. Byl mu ponechán titul a plat arcibiskupa a bylo mu dovoleno se usadit v Rakousku. Žil pak na zámku s velkostatkem v Ehrenhausenu. Zemřel v roce 1915.

V závěti odkázal všechny peníze (341 000 K) na zřízení české univerzity v Olomouci.

Dalším arcibiskupem židovského původu se stal Jean-Marie Aron Lustiger, o jehož životě byl tento týden na Festivalu židovských filmů v New Yorku uveden premiérově film "Židovský kardinál".

Lustiger se stal pařížským arcibiskupem v roce 1981 a jeho vzestup v církevní hierarchii vedl právě zvolený papež Jan Pavel II. V té době koloval zejména mezi pařížskými Židy následující vtip: "Víte jaký je rozdíl mezi pařížským arcibiskupem a hlavním rabínem? Arcibiskup hovoří jidiš."

Lustiger se narodil ve Francii židovským rodičům, kteří přišli z Polska. Na katolickou víru přestoupil během druhé světové války, kdy se ukrýval.

Při vysvěcení na arcibiskupa prohlásil: "Narodil jsem se jako Žid a tím také zůstanu, i když se to mnohým nelíbí. Podle mě by mělo z Izraele vycházet světlo pro všechny národy světa. V to věřím a křesťanství je pro mě cesta, kterou svoji víru naplním."

Lustigerova matka zahynula v koncentračním táboře Osvětim a otec se se synovou konverzí nikdy nevyrovnal. Film je o muži, který se snaží smířit Židy a křesťany. Zpočátku mu přezdívali "buldozer".

Lustiger navštívil koncentrační tábor Osvětim. Až tam pochopil otcovu zatrpklost vůči Polákům, z nichž většina není doposud ochotná vyrovnat se s vlastní minulostí. Později se arcibiskup ocitl jako vyjednavač v pozadí sporu řádových sester, které chtěly vedle tábora otevřít karmelitánský klášter. Výstavbou kláštera by došlo ke zničení významného pamětního místa na oběti Šoa. Řád poté vybudoval ve městě Osvětim Dům setkávání.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 21.1.2014 20:31 | karma článku: 18,36 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u jedné ze strakonických středních škol, kde podle jejich sdělení místní...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi