S Romy chodíme na společný záchod, přesto jsme většími rasisty.

Na pondělní konferenci "Sdílení příkladů dobré praxe integrace menšin na lokální úrovni", kterou pořádala Romea a Agentura pro sociální začleňování pod patronací Velvyslanectví USA v České republice, promluvil také Vlado Rafael, ředitel agentury eduRoma.

Oto Váradi, místostarosta města Ralsko.

Hovořil o tom, že u soudu v Košicích padl nedávno přelomový rozsudek. Základní škola prohrála při, ve které byla obviněna ze segregace romských žáků.

Základní školu v Šarišských Michaľanech navštěvuje přes 400 dětí, z toho cca 200 Romských ze 3 kilometry vzdálené části města. Romské děti chodí do čistě romských tříd v odděleném patře, mají oddělené záchody a jídelnu.

Vlado Rafael, který pracoval do roku 2012 v Bratislavě, ze dne na den opustil zaměstnání a vydal se do Šarišských Michaľan, kde poskytuje odbornu asistenci v Základní škole. Jako první zorganizoval mezi lidmi referendum, zda si přejí segregaci, či integraci romských žáků, 80% se rozhodlo pro integraci. Vlado od samého počátku hovoří s rodiči a učiteli, samozřejmě v koordinaci s ředitelem ZŠ. Probíhá vdělávání učitelů k začleňování menšin. Práce je to náročná, ale Rafael ji nevzdává. Vytvořil tým dobrovolníků, kteří mu vydatně pomáhají. Školí učitele, učí se s romskými dětmi, dochází do romských rodin atd. atd.

Nedávno vytvořili na chodbě školy čítárnu, V celoslovenské sbírce jim lidé poslali přes 600 knih. Dobrovolníci s dětmi čtou, zapojují se i ostatní děti. Po roce a půl se však malí Romové stále učí v oddělených třídách.

Účastníky konference šokovala zpráva o segregovaných romských třídách, jídelně a dokonce záchodech. Všichni se však vyjádřili, že v České republice by referendum o integraci romských žáků dopadlo přesně opačně, 80% lidí by hlasovalo proti.

Je s podivem, kolik ironie, netolerance až nenávisti se objeví pod každým blogem, který se o Romech nevyjadřuje negativně. a nejen pod blogy. Například majitelka obchodu s pohoršením vypráví, co jí řekla malá čtyřletá romská holčička, je to úvodem k obsáhlé řeči o té hrozné romské populaci. Když si jeden z posluchačů dovolí prohlásit, že nemá rád, když se nadává na Romy, majitelka obchodu se urazí a příště s ním odmítá komunikovat. Ať si tedy paní sežene uvědomělejší partnery do diskuze.

Práce Rafaela asi brzy neskončí, na základě výsledků i své předchozí práce byl v dubnu 2013 jmenován do rady poradního orgánu ministerstva školství Slovenské republiky.

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 5.6.2014 17:20 | karma článku: 13,85 | přečteno: 3322x