Romové si připomněli památný Den romského holokaustu

V polské Osvětimi v bývalém nacistickém koncentračním a vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka se 2. srpna 2012 konala vzpomínka na 68. výročí likvidace tzv. cikánského rodinného tábora. Právě tento den si Romové z celé Evropy připomínají Památný den romského holokaustu.

Romové v táboře u Kunštátu

Během noci z 2. na 3. srpna 1944 zde bylo v plynových komorách zavražděno 2.898 mužů, žen a dětí Sintů (německých Romů) a Romů.

Další evropští Romové byli zavražděni v koncentračních táborech především v Chełmnu, Treblince, Majdanku, Sobibóru a Bełżcu. Také byli postříleni a zahrabáni v masových hrobech odkrytých často až dlouho po válce většinou v oblastech východní Evropy.

Osvětim II - Birkenau (Březinka) se stal největším koncentračním táborem také pro evropské Romy. Na základě Himmlerova příkazu z 29. ledna 1943 bylo do Osvětimi deportováno zhruba 20 tisíc Romů ze Slovenska, Čech a Moravy, Nizozemska, Belgie, severní Francie, Polska a států tehdejšího Sovětského svazu. Většina z nich zde zahynula v plynových komorách.

Piety v Osvětimi-Březince se každoročně účastní stovky přeživších i pozůstalých společně s politiky a představiteli romských a sintských sdružení.

Vyhlazovací politika nacistického Německa vedla podle odhadů ke smrti 0,5 miliónu Romů a Sintů z celé Evropy. Některé odhady uvádějí až 800 tisíc obětí, což činí asi čtvrtinu až polovinu romské předválečné populace.

Tento den má pro Českou republiku svou důležitost v tom, že mezi těmi téměř třemi tisíci Romů byli nejméně dvě třetiny Romů českých a moravských. Zbytek byli Sintové a Romové němečtí, někteří z nich dokonce příslušníci Wehrmachtu. Proto dnes už u nás skoro nenajdete původního českého nebo moravského Roma, všichni tam tehdy zůstali.

U nás byli za druhé světové války Romové soustředění v koncentračních táborech v Hodoníně u Kunštátu a v Letech u Písku. Nejen vinou špatných hygienických podmínek, hladu, ale i „péče“ některých českých četníků Romové již tady umírali. Z původních 1396 osob v Kunštátu se jich transportu do Osvětimi na jaře 1944 dožilo jen 871.  V táboře v Letech u Písku zemřelo 327 Romů.

V Osvětimi Romové rychle umírali vlivem nelidských životních podmínek, někteří byli podrobeni zrůdným experimentům nacistického lékaře Josefa Mengeleho, mnozí další přišli o život v plynových komorách.

Z bývalého Československa se po válce zpět do vlasti vrátilo pouze 583 vězňů. Nacisté zavraždili až devadesát procent Romů z předválečné populace v českých zemích.

Našli jste rasistické stránky na internetu? Nahlaste je policii!

http://aplikace.policie.cz/hotline/

Zde jsou fotky z připomínky Dne romského holokaustu v Osvětimi a Budapešti.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 4.8.2012 20:49 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1584x