Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Robert Capa, jeden z prvních válečných fotografů, fotil španělskou občanskou válku

Gerta Pohorylle z Německa a Endre Ernö Friedmann z Budapešti se seznámí v exilu v Paříži. Oba fotografují občanskou válku ve Španělsku (1936-1939) pod slavným pseudonymem Robert Capa.  

V létě 1936 se má v Berlíně konat propagandistická olympiáda (1. až 18. srpna) nacistického režimu. Tehdy ji kromě Sovětského svazu bojkotovaly i další země. V Barceloně se připravuje vlastně protestní Lidová olympiáda (Olympiada Popular), která se má konat od 19. do 26. července. Zaregistruje se zde 6000 sportovců z 22 zemí. Většinou to jsou příslušníci levicových sportovních organizací. Některé přihlášené kluby jsou sestavené výhradně ze židovských exulantů. Také týmy Německa a Itálie jsou složeny z uprchlíků před tamními fašistickými režimy. 

Již probíhaly přípravy na zahájení, když se účastníci dozvěděli, že 17. července vypuklo pod vedením fašistických generálů na Kanárských ostrovech a v Maroku povstání, tedy bylo to zahájení španělské občanské války, vzpoura proti španělské republice, kde se zapojí nejen zbraně fašistického Německa a Itálie za přihlížení západních zemí, které již tehdy vyznávají politiku nevměšování stejně jako později v období Mnichova.

Strach z rozpínavosti komunismu je tak velký, že je těmto zemím z počátku bližší Hitlerova politika než lidová vláda. Do Španělska se sjíždí interbrigadisté z celého světa na pomoc republice proti povstání vedenému generálem Frankem.

Přijíždí také židovští exulanti z Paříže, Gerda Pohorylle a Endre Friedmann, kteří již prošli vězeními nacistického Německa a horthyovského režimu v Maďarsku. Oba milenci fotografují a píší, jejich přítelem se stává Ernest Hemingway, americký zpravodaj.

Gerta pracovala v Paříži v agentuře Alliance Photo, se kterou začne spolupracovat údajně slavný americký fotograf Robert Capa. Gerta ví, jak zaujmout a získat za fotky vyšší honorář. Cápa znamená maďarsky žralok, což byla ještě v Budapešti přezdívka Friedmanna. Robert a Gerta (později se přejmenuje na Gerda Taro) fotografují demonstrace, občanské nepokoje, po vypuknutí občanské války ihned zamíří oba do Španělska.

Dne 5. září 1936 vzniká nejslavnější Capova fotografie, Padající voják, která dvojici katapultuje mezi nejslavnější světové fotografy. tehdy šlo zřejmě o jejich první setkání s frontovou linií. 

Robert Capa prokáže pak ještě mnohokrát svou nevšední odvahu například při vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, kdy s fotoaparátem běží v první výsadkové vlně a obrácen zády k německým liniím fotografuje vojáky z invazních člunů.

Gerda je 25. července 1937 smrtelně zraněna v době, kdy se republikáni a dobrovolníci ocitnou pod bombami německé Legie Condor. Její tělo je převezeno do Paříže, kde 1. srpna 1937, v den jejích 27. narozenin, se koná pohřeb, kterého se účastní na 100 tisíc lidí. V čele průvodu jdou Pablo Neruda a Louis Aragon. Gerda je pohřbena na pařížském hřbitově Pere Lachaise. 

Robert Capa pak ještě bude fotografovat v Číně počínající válečný konflikt s Japonskem. V roce 1947 založí spolu s několika dalšími fotografy proslulou agenturu Magnum Photos. V roce 1954 se 41 letý Capa vydá do francouzsko-vietnamské války, kde zahyne 25. května 1954, když šlápne na minu.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 11.7.2018 8:47 | karma článku: 10,64 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Záchrana mláděte hrdličky

Léta vyváděly na bezu v sousední zahradě svá mláďata hrdličky. V zahradě je pes, který na ně nahoru nemůže, a tak byly chráněny před nebezpečím z mé a zahrady dalších sousedů v podobě akčních koček. Moje kočka je poměrně klidná.

28.5.2019 v 13:38 | Karma: 13,86 | Přečteno: 876x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Hoffmannová

Nemáme na sledování politiky čas

Evropské volby za námi, na Šumpersku ANO téměř 25 %, pak se umístilo SPD se 14 % a teprve se 13% Piráti. Je to ovšem pro Piráty úspěch, protože v Šumperku se nedostali v komunálkách do zastupitelstva.

27.5.2019 v 11:38 | Karma: 16,83 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Předvolební klání po Polsku - drželi jí při projevu kipu nad hlavou

Mám polské předky i zkušenost soužití s našimi polskými občany na Ostravsku. Také moc dobře vím, jak krutá a složitá je polská historie, což ovšem neomlouvá tamní excesy proti Židům a časté projevy antisemitismu.

22.5.2019 v 13:18 | Karma: 16,16 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Festival OPEN HOUSE Praha - parník Vyšehrad (fotoblog)

Již jubilejní 5.ročník festivalu OPEN HOUSE v Praze umožnil desetitisícům návštěvníků si prohlédnout objekty, které jinak nejsou veřejnosti přístupné. O víkendu 18. a 19. května bylo možno navštívit přes 80 míst.

20.5.2019 v 13:33 | Karma: 8,92 | Přečteno: 183x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vzpomeňme na těžce zkoušený Izrael při sledování finále Eurovize

Tak takto vypadá pole, které se ještě včera bělelo ke žni. Pole, o které se Izraelci starali pět měsíců, shořelo během pěti minut! Ptáte se proč? Protože z Pásma Gaza, které je odtud vzdáleno pouhé 3 až 4 kilometry, přiletěl balon

17.5.2019 v 11:52 | Karma: 31,18 | Přečteno: 730x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi