Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Richard Samko a článek o Dudové, opět výživná diskuze zralá na trestní oznámení

Na www.romea.cz k článku MFDnes: Zásadní jsou slova – popisovat realitu. Jenže o té autor článku a jemu podobní vůbec nic neví. Jde o realitu života Romů. Možná autor článku a další jemu podobní se tak nechovají, ale pro Klaudii a pro stovky dalších Romů je nejzásadnější vztah s mámou a tátou. Pro ně se snažíme udělat maximum.

Richard Samko se vyjadřuje k článku MFDnes:

Richard Samko ke kauze "romská hvězda": Nepřikrašlovat, nic nezkreslovat, nic nezatajovat

Až dnes se dostávám k tomu, abych napsal reakci na článek v MF DNES a na iDNES.cz. Jsem znechucen. Nechci zpochybňovat to, že udělali chybu. Ano, nebyl zaplacený nájem. Podle článku ho neplatila "Romská hvězda filmu Cesta ven". Tleskám, tleskám, tleskám. Redakci se povedlo trefit do černého. Zaujmout a potěšit ty, kteří plesají na tím, když se může hodit špína na Romy a přilít olej do ohně. Tleskám, tleskám, tleskám.

A všimli jste si té úvodní fotografie u videa na iDNES.cz? Klaudia Dudová s tetováním na ruce. Prostě super. Jasná zpráva: typická Cigoška, na, tady to máte. Herečka, ale je to pořád typická cigoška, jako všichni. Výborný.

Se zájmem jsem si přečetl i vyjádření šéfredaktora listu Jaroslava Plesla. Výborný. Zaujalo mne několik vyjádření.

Za prvé: "Striktně odmítáme jakákoli nařčení z rasismu," píše MF DNES.  A já se ptám, proč se tady měnil po negativních reakcích titulek článku z "Romská hvězda filmu Cesta ven dluží na nájemném" na "Oceněná hvězda filmu Cesta ven dluží na nájemném"?

A další: "V novinařině se držím zásady, že naším hlavní úkolem je popisovat realitu. Nic nepřikrašlovat, nic nezkreslovat, nic nezatajovat. Kdybychom text Artura Janouška bývali neotiskli, možná na chvíli přelakujeme realitu, ale problém nezmizí," píše šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl.

Pro Klaudii a pro stovky dalších Romů je nejzásadnější vztah s mámou a tátou. Pro ně se snažíme udělat maximum.

Zásadní jsou slova – popisovat realitu. Jenže o té, autor článku a jemu podobní vůbec nic neví. Jde o realitu života Romů. Možná autor článku a další jemu podobní se tak nechovají, ale pro Klaudii a pro stovky dalších Romů je nejzásadnější vztah s mámou a tátou. Pro ně se snažíme udělat maximum.

Tedy, Klaudia pomohla své matce sehnat bydlení. Je jen velkou otázkou, zda by se to její matce podařilo samotné. Jsem přesvědčen, že ne. Klaudia prostě byla pro majitele bytu zárukou. A to je zásadní.

Bohužel ale i naši rodiče dělají chyby, o kterých však svým dětem často neřeknou. Problém se pak řeší, až když hoří a někdy je i pozdě. Což byl nejspíš i tento případ.

Tady jde ale o víc. Tady nastává ta realita, ta skutečnost, o které autor článku vůbec nic neví.

Pokud se totiž někdo z Romů dostane do povědomí u veřejnosti, získá významné postavení a kredit spolehlivosti má to i několik stinných stránek. Bohužel se stává hodně viditelný a bohužel se stává pro mnoho Romů, a zvláště pro rodinu, osobou, která vždy pomůže. Důvody jsou jasné. Má postavení, má peníze, on/ona to vyřeší. Jenže realita je jiná. To ale tyto osoby nevidí a nevěří tomu. Pak můžou způsobit, a často i nevědomky, zbytečnou ostudu. Uvědomí si to, až když je například mediální povyk a jejich dítě z toho má problémy. Takové je realita.

Jak sem psal na začátku, nezastírám, že se problém stal. Nezaplatili nájem. Ale kdo vždy a včas a všechno zaplatí?

Zde si ctěný čtenář může přečíst reakce v diskuzi:

Lenka: Každý se snaží pomoci svým blízkým, hlavně rodičům, že to takhle dopadlo, ona za to nemůže. Ten majitel jim určitě řekl, že tam nebydlí ona, ale její máma. Každý dobře ví, že pro Roma je téměř nemožné sehnat podnájem, dobrou práci.

      René: Pokud budou Romové přistupovat takto například k placení nájmu, nemůže se nikdo divit, že si každý majitel nemovitosti dobře rozmyslí, jestli jim pronajme byt. Pan Samko píše, že matce p. Dudové by se nepodařilo samotné sehnat podnájem, ovšem když vidíme její chování, tak kdo by chtěl podnájemníka, který neplatí?.... Někteří Romové si musí už konečně uvědomit, že s určitými právy jsou spojeny i povinnosti, a že když oni sami udělají takovou ostudu, trochu z ní ulpí na celé minoritě. A rozhodně ke zlepšení celé situace nepomůže ani to, když se nás bude p. Samko snažit přesvědčit, že pouze někteří výjimeční jedinci platí nájem včas, protože takové zlehčování problému nepomáhá ani jedné, ani druhé straně.

     Lenka: Pane René, děkuji za vaše vysvětlení, to je přesně to, co jsem potřebovala slyšet

     René: Paní Lenko, to byla reakce na Váš příspěvek, nikoli odpověď, ostatně myslím, že jste se ani na nic neptala. Emotikona smile Ale chápu, že číst pravdu je někdy nepříjemné.

     Jirka: pani Lenko, já jsem výpočetní technik, operátor a programátor cnc, umím prakticky s jakýmkoliv strojem který přede mě postavíte, a mám problém sehnat dobrou práci, dokonce dobrý podnájem...to neni o romech, to je o situaci v republice. to je vlastně to co mě na těchle tematech provokuje nejvíc....že romové nemohou najít práci když chtěji.....že romové musí bydlet vy špinavých domech co zničili jejich bratranci.chudáci.....bože to sou ale chudáci. že na romy jsou policajti zlý....ale nikoho nezajímá nikdy jestli to tak nahodou nemáme i mi..gadžové:-D mi zpařený bílý hlavy český...mi nikoho nezajíme..neni žádná kloudná organizace pro sociálně slabší gádže, a pro cikány jich je ranec...nikdo už nevidí kdy boj proti rasismu přechází v obrácený rasismus, kdy je vlastně majoritní národnost upozaděna před požadavky minorit. To že si nenecháte uvařit jídlo od cikána v hospodě...to je třeba rasismus, předsudek, a kolikrát chyba, já bych si cikánem uvařit nechal:-)..ale to že si nevezmete ke stroji za 15 milionů cikána který s ničím takovým nedělal, řekne vám že jednou někde neco brousil, a pak stavěl dům, to rasismus není"!!!to je pouze realita. nedokážu si představit že by někdo řekl ....ten člověk má hodně praxe, umí všechno, na všechno má papíry, ale je cikán, toho nemužeme vzít. často se tohle stává u montážních prací, kde je celkem duležité uhlídat morálku lidí, aby si navzájem nekradli, ale z fabriky vás nikdo nepožene protože ste cikán..naopak, cikáni se poměrně osvědčují, národ je umí používat, naopak si myslím že jsou bráni více než se všeobecně tvrdí, pracovat umí, a nikdo se nestydí jim za to ty peníze dát!!! opravdový problem jsou tedy jen agentury!!jako je tato....agentury které vytvářejí problemy, a poukazují na rasismus tam kde není... kdybych někde viděl romea školku pro romské děti, tak bych mlčel....kdybych viděl autobusy romea ve kterých vozíte romské děti aby trochu poznali svojí vlast, po pomátkách a poznávacích zájezdech...mlčel bych dál...kdybych viděl obří romea dům po bezdomovce, nebo aspon romea muzeum romské kultury, nebo výrazný nástup romea festivalů..tleskal ybch vám, a mlčel bych...ale to nevidím, vidím jak čerpáte dotace a lžete lidem do očí, nestydíte se pranýřovat lidi kteří toho tolik zas neprovedli..ano článek byl nevhodný...ale váš také...k čemu píšete články když nemáte co říct? udělejte laskavost a zabijte se...to je jediné čím kdy pomužete romské populaci...taky na drogy myste se mohli zaměřit...ale ne..vás zajímají články...proč,? protože to nic nestojí, napsat o nečem co sem viděll na netu je zadarmo...a je to hned....fuj ..prasata dobytci a hovada..nechutní mrskošové!!!proklínám vás i vaše potomky....kdyby romové věděli jak moc si na nich utíráte zadky!!!!!! tak vás zmlátěj sami, oni na to narozdíl od nás gadžů aspon koule maj!!

Adéla: Myslím, že ten titulek je velmi nešťastný, tedy spíše vskutku nevhodný. Jinak je článek ovšem obdobný jiným článkům (které iDnes i jiné servery rády zveřejňují) o celebritách nebo mediálně viditelných lidech - modelka přejela autem exekutora, zpěvák řídil pod vlivem, jiný zmlátil svou přítelkyni zpěvačku, aby tato natočila píseň o domácím násilí a pak se k němu vrátila, jiný herec neplatil daně, další je obviněn z rasistických výroků atd.... To je holt daň za slávu, že jsou soukromé věci řešeny na veřejnosti, bez ohledu na to, zda jsou pozitivní a chtěné nebo ne. A dokud budou mít takové zprávy své čtenáře, tak budou mít i své místo v médiích. Přeji všem, aby byl dluh splacen a spory vyřešeny, o to nakonec jde především ne?

Jozef : veselé velikonoce

       Jan: i vám

Richard: Hmmmm, nic nezatajovat.... asi tak jako Romea stale zatajuje, proč musely byt evakuovány Čunkodomky

     Patrika Bila: No to by mně take zajímalo už vyšetřil jak k požáru došlo?

William: Bila hey, hej, hej, super

Herbert: Tady se naráží na zásadní problém. Vztahy v rodině, to je něco, co je velké části majority naprosto cizí. Češi vidí čísla, Romové se řídí srdcem. Klaudie chtěla mamince zaplatit nájem, majitel bytu to odmítl. Je to normální?

     Jan: S tou majoritou to bude spíš jinak - myslí prakticky ... na rozdíl od lidí, kteří nemyslí na budoucnost a roztočí peníze hned, jak je dostanou, majorita si dokáže spočítat kolik je třeba odložit stranou na nájem a třeba si i něco našetří. V článku jsem nenašel, že by majitel odmítl přijmout nájem ... máte nějaký odkaz kde se o tom píše ?

     Jana: Pane Herberte, myslíte že neměla číslo učtu na který mohla kdykoliv, bez nějakých řečí dlužnou částku poslat? Nebo, nebyl to záměr, hrotit to, však jsem někdo, třeba mi to projde?

Jirka: ty rasistický prase

Jirka: nesnáším toho cikána už od pohledu, chci aby se zabil

Nu, a tak to u nás v diskuzích chodí, co vy na to?

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 5.4.2015 20:00 | karma článku: 13,13 | přečteno: 1693x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi