RegioJet vs. ČD

Tento blog popisuje cestu ze Šumperka do Prahy s dvěma různými železničními dopravci...

Popis nástupu do vlaku RegioJet v Zábřehu na Moravě:

Hosteska (otevírá dveře, vystupuje z vlaku a všechny nastupující s úsměvem zdraví): Dobrý den, dovolte, pomůžu vám s kufrem.

Cestující: Děkuji vám, jste moc hodná.

Hosteska: Prosím, není zač.

 

Rozhovor se odehrává po nástupu do vlaku RegioJet:

Hosteska: Dobrý den, prosím, tady máte vodu. (podává každému, kdo právě přistoupil, půllitrovou PET láhev s vodou.)

Cestující: Dobrý den, děkuji.

Hosteska (přichází s několika druhy novin a časopisů v ruce): Můžu vám nabídnout něco ke čtení? Máme tady noviny MFDnes, Právo... z časopisů Historii, Překvapení...

Cestující: Já si vezmu MFDnes, děkuji. Můžu si objednat?

Hosteska: Ano jistě, jen to oběhnu a za chvíli jsem u vás.

Cestující (po nějaké době, kdy hosteska přichází pro objednávku): Dám si capuccino a dortík, jablečný.

Hosteska: Poprosím vás o 9 korun. Děkuji.

 

Protože cestující se potřeboval v neděli 21. září nutně dostat do Prahy před devátou hodinou, musel využít IC vlak ČD, který ze Zábřeha odjíždí v 5.43. RegioJet v 6.14 ze Zábřeha v neděli bohužel nejezdí.

IC vlak ČD jede z Olomouce do Prahy (250 km) a ČD zde v tomto termínu nasazuje ne právě vhodně pantografovou soupravu určenou pro kratší tratě. Stejná jednotka jezdí pravidelně ze Šumperka do Nezamyslic jako Rychlík, celková vzdálenost je však jen 98 km.

Cestující nastupuje do vlaku. Protože jej čeká perný den, rád by si zdřímnul, ale ve vlaku svítí spousta silných světel, která se navíc několikanásobně odráží v oknech, za kterými je úplná tma. Je před šestou hodinou a přichází průvodčí.

Cestující: Prosím (podává průvodčímu jízdenku). Můžu vás o něco poprosit? Jsem velmi unavený a čeká mě náročný den, chci se cestou do Prahy (trvá 2 hodiny) trochu prospat. Mohl byste prosím vypnout ta silná světla?

Průvodčí: To nejde, (významně zvedá obočí a vítězoslavně prohlásí) a v ICčku ani světla zhasínat nesmíme.

Cestující si vzdychne a celou cestu naštvaně probdí. Ostrá světla jej znervózňují, i když nespí. Vzpomene si na příjemnou jízdu RegioJetem a znovu si povzdechne: Již nikdy více s ČD, pokud to bude jen trochu možné.

Pak jej napadne jak se mají ostatní cestující. Venku už je světlo, ale celý vlak stále svítí.

Na horním patře pantografu je docela plno, spousta mladých s bágly, asi jedou do školy. Všichni se choulí na dvousedačkách a spí, cestující jim závidí, on to nedokáže.

Pantograf Tomík vjíždí do haly Hlavního nádraží v Praze a cestující si oddechne. Večer jede zpátky s RegioJetem, už se moc těší na čerstvý jablečný mošt podávaný při výjezdu z Prahy.

Ještě srovnání cen. Cestující má u obou dopravců slevu 25%. Zpáteční jízdenka s RegioJetem do Prahy jej stojí cca 300 korun, s ČD cca 400.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 10.11.2014 8:34 | karma článku: 19,89 | přečteno: 1512x