Producent filmu Schinderův seznam daruje svého Oskara muzeu Jad Vašem

Filmový producent oscarového filmu Schindlerův seznam, který natočil americký režisér Steven Spielberg, přijel do Izraele, aby svou oskarovou sošku věnoval muzeum Jad Vašem.

Tento strhující příběh byl natočen podle knihy Thomase Kenellyho o Oskaru Schindlerovi, který se narodil a v mládí žil ve Svitavách, a během holokaustu zachránil na 1100 Židů.

Oskar Schindler po válce odešel do Argentiny, kde se neúspěšně pokoušel o chov dobytka. Později jej jeho Židé pozvali do Izraele, kde žil s jejich podporou. Měl problémy s alkoholem a byl také propuštěn z místa vrátného. V roce 1958 se vrátil do Německa, kde v 66 letech zemřel. Je pohřben v Jeruzalémě.

Ve filmu jeho postavu ztvárnil herec Liam Neeson. Producent filmu, sám přeživší holokaust, Branko Lustig se dnes setkal s premiérem Benjaminem Netanjahu.

Branko Lustig, narozen 1932, je původem chorvatský herec a producent. Začínal v roce 1956 u chorvatské produkční společnosti Jadran film. V roce 1988 přesídlil do USA. V roce 1994 jako první Chorvat získal Oskara právě za film Schindlerův seznam.. V roce 2001 následoval druhý Oskar za film Gladiátor.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 24.7.2015 19:57 | karma článku: 13,98 | přečteno: 200x