Proč u nás nikoho nezajímá co se děje na Ukrajině?

V neděli večer, náměstí Majdan v Kyjevě, Ukrajina, největší evropský stát. Desetitisíce lidí na úplně narvaném náměstí. Lídři opozice nabízejí plán: odvolání prezidenta, odvolání vlády, vytvoření nové ústavy (v roce 2010 prezident Janukovyč prosadil svou úpravu ústavy), vytvoření Národní rady a zrušení "pendrekového zákona".

Apokalypsa?FC Dynamo Kyjev

Někteří aktivisté z opozičního hnutí naopak vyzvali k boji, to bohužel dav rád slyší. Není se ovšem čemu divit. Není vůbec legrace obracet se 60 dní, ve dne v noci, v zimě, na "hluchoslepého" prezidenta. Opozice nabádá ke klidu, ale poslední kapkou bylo použití Molotovových koktejlů.

Střet aktivistů s oficiálními složkami režimu se odehrával v ulici Hruševského, kousek od Majdanu. Létaly granáty se slzným plynem, Molotovovy koktejly, a při devíti stupních pod nulou byla nasazena vodní děla. Střelba zatím jen gumovými náboji zranila spoustu lidí. Vláda na Ukrajině docela ráda mrzačí své lidi. Jsou zraněny také desítky novinářů.

Prezident se přes média vyjádřil, že by rád jednal s opozicí. Zároveň ve všech novinách zveřejnili tzv. pendrekový zákon. Janukovyč se obrátil v projevu k národu, kde zdůraznil zájem o lepší ukrajinské zítřky pro všechny obyvatele země, zřejmě v ruku v ruce s Ruskem, což mu brání v podepsaní asociační dohody o přistoupení k EU, a tím oslabení vlivu Ruska v zemi.

Zároveň dovolil milici a armádě použít proti demonstrantům ostré náboje. Rozjíždí se regulérní "stalinské" represe. Lidi ve měste nakládají na auta a odváží neznámo kam. Spousta lidí je nezvěstných.

Zraněné z potyček ošetřují přímo na místě a na Majdanu, těžší případy odvážejí do nemocnic. Jenže, milice pátrá po zraněných v kyjevských nemocnicích a odváží je neznámo kam. Proto i přes těžká zranění se lidé nedostaví do nemocnice k ošetření. Lékaři z Majdanu žádají nedostatkové jehly, nitě, desinfekci, prostě vše potřebné k ošetření zraněných.

Do Kyjeva přijíždí mnoho provokatérů, kteří zapalují auta a rozbíjí výlohy. zřejmě aby byl důvod k zásahu. Očekává se vyhánění lidí z Majdanu všemi prostředky, situace je velmi vážná, zní volání z Ukrajiny, které nikdo nechce slyšet. Nikdo si nechce znepřátelit mocné Rusko, pod jehož vlivem je v současné době celá země.

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 21.1.2014 17:23 | karma článku: 13,55 | přečteno: 1012x