Osteoporéza - populace strádá nedostatkem vápníku a vitamínu D

Pacientů s osteoporézou je u nás přes 700 tisíc. To je sedm procent populace. Nemocní často utrpí zlomeniny velkých kostí s vážnými trvalými následky. Nemoc dle vědců častěji postihuje osoby, které dlouhodobě užívají kortikosteroidní látky, hormony štítné žlázy, tablety při epilepsii a zároveň ty ženy, které do pěti let po přechodu ještě neužívají dlouhodobě hormony. Dále osoby, které nesnáší mléko.

Předstupeň osteoporézy odhalí vyšetření kostí. Poté navrhne lékař či výživový poradce vhodnou úpravu jídelníčku a vhodnou fyzickou aktivitu.

Jsme jen lidé, pohodlní až líní a bez příčiny často nedokážeme změnit způsob života.  Ti z nás, kteří se vědomě snaží žít zdravě bohužel nejsou zdravotními pojišťovnami nijak zvýhodněni, což by jistě motivovalo ty, jejichž vůle je slabá.

Osteoporéze lze předejít či zmírnit její důsledky dostatečným přísunem vápníku a vitamínu D. Jak toho dosáhnout? Všude slyšíme: "Pijte mléko, mléko, mléko...", žeby mlékárnám klesaly zisky? Dále se ze všech stran na nás hrnou reklamy na různé potravinové doplňky a syntetické vitamíny. Jen si vzít tabletku a vše bude výborné. Jenže to není nejvhodnější cesta.

Mléko je výborná potravina, ale... ve správný čas a na správném místě. Pro kojence je mateřské LIDSKÉ mléko nezbytné stejně jako kočičí mléko pro koťata a kravské mléko pro telátka, ale.... Kráva je 10x těžší než člověk a její mléko obsahuje jiné látky, které prospívají telátkům, ale lidem? Pijí v přírodě zvířata mléko i v dospělosti? Nikdy! Jen tehdy, pokud mléko předkládá člověk svým domácím mazlíčkům. Již dlouho je známo, že jim mléko velmi škodí, zejména kravské.

Výzkumy prokazují, že mléčné výrobky zanáší v našem těle klouby a dýchací cesty a způsobují zahlenění organismu. Přesto stále přetrvává názor, že bez mléka nelze žít.

Méko obsahuje ve 100 gramech asi 125 miligramů vápníku.  Mnohem více vápníku ve stejném váhovém množství najdeme v máku (až 1400 mg), v pažitce a petrželové nati (325 a 195 mg) atd.

Jak je to s vitamínem D? Zvykli jsme si na pohodlný příjem syntetických vitamínů v tabletách, jenže dětský organismus do 12ti let nedokáže takový vitamín D přijmout. Tady nám zbývá jen osvědčený netoxický rybí tuk či prostý pobyt na slunci, i krátkodobý. Vědci zjistili, že vitamín D si tělo samo dokáže vyrobit ze slunečního záření v mastné vrstvě na povrchu těla, který pak kůži vstřebá do krve. Pokud je pokožka vlhká a bez tuku, vitamín D se netvoří. Nejzdravějším kosmetickým či opalovacím krémem je čistý olivový olej bez chemických přísad.

Vitamín D pomáhá tělu vstřebávat vápník. Nedostatek tohoto vitamínu je příčinou mnoha degenerativních onemocnění včetně rakoviny, cukrovky, osteoporézy, srdečních chorob a poruchy imunity.

Vědci zjistili, že nedostatkem vitamínu D trpí až 60% světové populace. Již před několika lety byla tato informace zveřejněna v odborném tisku, ale k lidem se ještě nedostala. Možná je příčinou zatajení této informace obava ze snížení příjmů farmaceutického průmyslu. Obava ze snížení zisků z prodeje léků proti rakovině, cukrovce, osteoporéze, srdečním chorobám a chorobám způsobeným sníženou imunitou. 

Pokud lidé budou dbát na to, aby jejich tělo mělo dostatek vápníku a vitamínu D, ušetří si nejen peníze, bolest a trápení, ale ušetří státu miliardové výdaje za diagnostiku a následnou léčbu těchto degenerativních nemocí.

Moderní člověk pracuje, žije, a také sportuje v místnosti při umělém osvětlení. Pokud vyrazí ven, do přírody, třeba jen na procházku, zlepší se mu nálada a také prospěje svému tělu. Nastartuje tak imunitu, která zabrání onemocněním bakteriálním i virovým. 

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/311044-tichy-zlodej-kosti-ktery-dokaze-i-zabit.html 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 1.9.2013 9:18 | karma článku: 19,69 | přečteno: 1510x