Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opijte se tak, abyste nerozeznali dobro a zlo

Musíte pít tak, abyste nerozeznali prokletého Hamana od požehnaného Mordechaje, cituje Talmud (Megila = Svitek Ester) doporučení při oslavě dnešního svátku Purim.

Purim je nejveselejší židovský svátek přestože jeho původ je v Perské říši, kam byli předtím Židé odvlečeni. Vezír Haman chce Židy vyhladit, ale královna Ester, nejstatečnější židovská žena, za pomoci svého strýce Mordechaje svůj národ zachrání.

Název Purim pochází od slova pur, které znamená los, podle losování Hamana o datu vyhlazení Židů.

V době Purimu lidé pijí, tancují, zpívají a jedí nejen Hamantaschen (Hamanovy uši). V ulicích měst lze potkat rozjařené Židy v nejrůznějších maskách. Děti a potřební jsou obdarováni balíčky s ovocem, pitím a sladkostmi, protože co nejvíce lidi sbližuje, je společné jídlo a pití.

Během bohoslužby se čte Megila o tom, co se v Persii stalo. Když má zaznít jméno nenáviděného Hamana, zvuk toho slova je překryt hlukem z řehtaček, kterými děti otáčejí.

V letošním roce byla kvůli teroristickým útokům zrušena obvyklá veřejná oslava svátku Purim v ulicích Bruselu. Co si můžeme všichni vzít z příběhu statečné královny Ester pro náš život?

  1. Věřte své skryté síle - Jméno Ester znamená v hebrejštině, původně jazyku určenému pro židovské náboženské texty, skrytá. Ester nejprve skrývala svou identitu jako Židovka v paláci perského krále Ahašveroše. Přesto, když to bylo potřeba, napnula všechnu svou sílu a kuráž k záchraně svého národa. My také můžeme čerpat ze své vnitřní, ukryté síly a naprosto změnit nepříznivou situaci.
  2. Přijměte svůj úděl - Nejprve se Ester ukryla před ozbrojenci krále, kteří hledali v celé zemi nejkrásnější dívky, ze kterých si měl vybrat novou ženu, avšak nezabránila nevyhnutelnému osudu. Když se stala královnou, její strýc a vůdce Židů tehdy pochopil, že něco takového se nemohlo stát té počestné ženě bez toho, aby byla předurčena osudem zachránit svůj lid. Bůh nás postaví tam, kde jsme potřební, abychom naplnili své poslání.
  3. Nechte zazářit svou vnitřní krásu - Nejkrásnějším dívkám v zemi se předtím, než se setkaly s králem, aby si jednu z nich vybral za ženu, dostalo veškeré zkrášlovací péče. Ester ji odmítla. Přesto její přirozená krása nejvíce zaujala krále mezi všemi. Vy jste nejlepší verzí sebe sama.
  4. Buďte zásadoví - Dokonce i v královském paláci. Ester jedla jen košer a přestože král se jí podbízel i vyhrožoval, aby prozradila svůj původ, zůstala neoblomná. Držte se svých zásad.
  5. Spolu jste silnější - Jeden z argumentů Hamana proti Židům byl, že jsou rozptýlení a tudíž nejednotní. Naopak, Ester přikázala Mordechaji, aby shromáždil všechny Židy. Nejlepší odpověď na nenávist je jednota.
  6. V případě problémů se obraťte o pomoc k B.hu - Ester věděla, že záchrana jejího lidu spočívá v jeho speciálním vztahu k B.ohu. Skutečným prostředkem k záchraně bylo pokání a modlitby. Nejprve stůjte v řadě se Stvořitelem, až poté s těmi, které stvořil.
  7. Ujměte se vedení akce - Talmud říká, že konání je hlavní věc. Protože vedla svůj lid, Ester jej zachránila a Megila je pojmenována po ní.
  8. Buďte připraveni přinést oběti - Jako královny, by se Ester jistě vyvraždění jejího národa netýkalo. Aby mohla konat, musela se dostat ke králi aniž byla předvolána, což bylo na dvoře zásadním přečinem. Ale ona si řekla: Když zahynu, zahynu.
  9. Nikdy neztrácejte naději - Poté, co utrpení skončilo, Ester chtěla, aby její příběh byl zaznamenán. Co tím chtěla Ester dosáhnout a jaké je její poselství skryté v purimovém příběhu? Nezáleží na tom, jak beznadějná se jeví situace, nikdy neztrácej naději.

Toto poselství se Židům v jejich tisícileté historii mnohokrát osvědčilo, přestože mnohdy ztratili to nejcennější, své životy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 24.3.2016 15:03 | karma článku: 15,55 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu,...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi