Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miriam, nedívej se

Zaznělo u televize u každé hanbaté scény. Matka žádala otce, aby zakročil, ten se spokojil s tím, že své jediné dceři přikázal, aby se nedívala. Miriam si už nepamatuje, jak to bylo s jejími dvěma staršími sourozenci.

Rodina měla jako první v ulici televizi v roce 1959 a to už starší brácha i sestra dosáhli věku, kdy se na filmy s hvězdičkou mohli dívat a také na ně chodit do kina. Zabodoval také prastrýc v Maďarsku, který ji v 15 letech poslal pryč od dokumentu o nejkrásnějších vlacích světa, kde dvojice názorně předváděla v nočních úborech spánek v lůžkovém kupé.

Strýc byl ze staré školy, jak se říká, ale velmi hodný pán. Bylo mu tehdy už přes sedmdesát a Miriam se jen smála. Prateta, teta jejího otce, ji zase tahala za ruku z kina od filmu, kde mučili Qasimoda, a vypínala televizi, když němečtí vojáci ubližovali lidem. Většinou ubližovali Židům, což zažila a také její druhý manžel na vlastní kůži. Její první manžel byl zavražděn v Dachau. Ona sama přežila zázrakem po čtyřicítce Osvětim, protože byla nesmírně houževnatá a snad jediné co vyprávěla bylo o tom, jak nutila své spoluotrokyně si mýt vlasy v ledové vodě, aby neměly vši, které roznášely smrtonosný tyfus.

Oba se po válce vrátili domů sami, pratety manžel i sestra a matka prastrýce byli zavražděni. Maďarské Židy dlouho nedal na pospas nacistům admirál Horthy včetně těch z ukořistěných území, i když jim odmítl dát občanství a spoustu deportoval do jejich původních zemí, kde byli skoro všichni brzy zlikvidování nacisty za pomocí místních obyvatel. Poté, co se Horthy snažil připojit zemi ke spojencům, napochodovala do Maďarska německá armáda a místní fašisté se dostali ke slovu. Dunaj se v Budapešti barvil do červena krví zastřelených Židů, Němci deportovali během čtyř letních měsíců do koncentráků kolem půl milionu Židů, kteří většinou zahynuli.

Miriam poté, co otec v jejích 13 letech zemřel za záhadných okolností, jezdila do Maďarska na celé prázdniny. V době otcovy smrti už byli odstěhovaní od matky, která doma nefungovala jako matka ani manželka. Otec podal žádost o rozvod, ale brzy poté se vše zhroutilo. Matka dala Miriam na výběr dětský domov, nebo zůstat s ní. Miriam zůstala s matkou v bytě, který otec dostal od zaměstnavatele. Matka pokračovala přibližně ve stejném stylu života jako předtím, její starší syn a dcera už byli ženatí a vdaní, takže měla na starost jen Miriam, která ovšem toto období považuje za nejhorší v životě.

Když Miriam ukončila základku, chtěla jít do Ostravy na chemickou průmyslovku, protože chemii milovala. Byla už domluvena s babkou, která bydlela v rodinném domě v Ostravě, že bude bydlet u ní, ale matka dala Miriam ultimátum, že půjde buď na gymnázium, nebo do učení. Miriam tedy šla na gymnázium, ale jezdila k babce, která měla velkou zahradu a často spolu také chodily do místního kina. Miriam jednou po obírání třešní, kdy babka nebyla doma a nemohla se tedy u ní umýt, v autobuse zjistila, jak má černé ruce, pusu a celé oblečení, celou cestu seděla skrčená, jak se styděla.

Přestože se babka s mamkou v době, kdy bydleli v Ostravě v rodinném domě prarodičů, neustále hádaly a neměly se rády (Miriam se později dozvěděla, že babka se k její matce nechovala dobře, měla ráda jen jejího bratra a dávala mu ve všem přednost), babka po smrti otce Miriam začala jezdit k nim do Havířova. Miriam to vždycky bylo divné, protože předtím se vlastně spolu nestýkaly.

Otec Miriam zemřel za nevyjasněných okolností, přestože nikdy nepil a nechodil do hospody, krátce poté, co se nastěhovali do nového bytu v Havířově a Miriam tam začala chodit do školy, přišel jednou domů večer. Miriam to nikdy u otce nezažila, byla doma sama v novém bytě a nevěděla co se stalo. Asi v devět hodin otec přišel domů a Miriam jej jen krátce šla na chodbu pozdravit, otec byl nějaký divný, a pak se šla zase dívat na televizi. V tom se ozvala rána a Miriam už jen našla otce ležícího na zemi v bezvědomí, ze kterého se už nikdy neprobral a za týden zemřel. V nemocnici jej ještě operovali, protože krvácel do mozku.

Pro Miriam to byla strašná tragédie, protože se musela vrátit k matce, od které se nedávno s velkým ulehčením s otcem odstěhovali. Matka nejenže se vůbec nestarala o domácnost, kterou celou financoval otec, ale často otce i Miriam urážela, protože se měli rádi a ona žárlila. Otec byl Židák, Miriam Židula. Otec si často vyslechl, že jej ten Hitler měl v koncentráku zabít. Dělala jim naschvály, zavírala Miriam doma, takže nemohla jít do školy, ale ani na záchod, který byl v domě v přízemí. Později v Havířově, kde bydleli v 11. patře, matka často vyhrožovala Miriam, že skočí z balkonu, když ji neuposlechne. Jednou jí zaryla všechny nehty do rukou, takže Miriam tam měla skoro centimetr široké rýhy. Když se jí ve škole ptali co se stalo, svedla to na kočku, ale strašně se styděla a stejně jí to nikdo nevěřil.

Miriam bylo divné, proč matka dovolí babce je navštěvovat, když se předtím nestýkaly a nesnášely se. Později ji napadlo, protože matka byla velmi pomstychtivá a po otcově smrti jej často urážela a prohlašovala, jak přišel do domu, kde bydleli předtím a točil se jako na obrtlíku, možná se jí bál, že ho matka shodila ve své nenávisti ze schodů a on, protože se bál o svou jedinou dceru, ještě z posledních sil dorazil domů. V peněžence přestože bylo po výplatě neměl žádné peníze, také se ztratilo zlato, které dala prateta otci, aby je prodal na vybavení nového bytu. 

Miriam vždy matce věřila, přestože se k ní nechovala dobře, byla to její matka. Později, když se bratr Miriam rozvedl, často se jí s matkou vysmívali, i když se nemohli s Miriam měřit. Miriam měla často hlad, a tak jí prateta přes vzdáleného strýce na Slovensku (Miriam žádnou rodinu z otcovy strany neměla, všichni byli za války zavražděni) posílala každý měsíc 100 korun, což bylo tehdy hodně peněz. Matka jí také nechtěla posílat sirotčí důchod po otci když studovala v Praze. Tvrdila, že si pro něj musí domů přijet. Miriam jí tehdy poprvé vážně pohrozila, že dá vše k soudu a matka jí bude muset posílat navíc alimenty, které už dříve platila na staršího syna, který utekl k babce.

Miriam poté, co prožila s matkou, neměla moc sebevědomí, vystudovala ale svou milovanou chemii na vysoké škole a později také angličtinu. Také získala byt od zaměstnavatele a odstěhovala se od matky do krásných Jeseníků, kde si později v Šumperku koupila polovinu domu se zahradou, kde je moc šťastná. Také má poprvé v životě kočku, kterou si vždycky moc přála, ale její matka zvířata neměla ráda, tak to nebylo možné.

Ještě předtím však Miriam absolvovala psychoterapii v nemocnici v Ostravě, kde se narodila. Říká, že se tam narodila znovu, protože jí to úplně změnilo život k lepšímu. Domek si vždycky přála, ale věděla, že to je jen sen. Poté co absolvovala psychoterapii se její sny naplňují, což je za vše co v životě prožila ta nejlepší odměna.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 6.7.2016 12:17 | karma článku: 17,23 | přečteno: 691x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi