Medvědí česnek, první jarní bylina plná energie a zdraví

Pažitka ještě spí, ale medvědí česnek s listy podobnými konvalince (pozor, ta je jedovatá) už roste na zahradě nebo v přírodě na zastíněných a vlhkých místech. Na podzim zatažené cibulky již delší dobu raší a vybízí nás k očistě i využití v kuchyni pro zdraví.

Listy medvědího česneku si nelze splést. Mají typickou česnekovou vůni, jen o poznání jemnější. Jsou výborné čerstvé, ale i tepelně zpracované.

Nakrájené na chléb (raději žitný) s máslem s přidáním plátků červeného rajčete, jsou zdravou a osvěžující snídaní, svačinkou.

Italské těstoviny s rajčaty dušenými na másle a nakrájeném česneku s bazalkou, posypané parmezánem, lze v době medvědího česneku (od března do května) obměnit tak, že česnek a bazalku nahradíme čerstvými nakrájenými zelenými listy s typickou vůní.

Pozor, zelené bylinky dusíme ne více než 5 minut, abychom zachovali vitamíny a enzymy. Listy lze také přidat do špenátu.

K těstovinám se také hodí pesto, které jednoduše připravíme tak, že listy medvědího česneku nakrájíme a  naložíme do skleničky s olivovým olejem. Máme tak vždy čerstvou, chutnou a zdravou přílohu k těstovinám k dispozici pro rychlou večeři či nečekanou návštěvu.

Ze zdravotního hlediska zelené listy (jako u všech zelených bylinek) obsahují vitamin C a vápník, tudíž nemusíme pít a jíst zahleňující mléčné výrobky. Celá rostlina obsahuje i další látky, které zlepšují funkci žaludku, střev, žlučníku a jater. Rostlina má pozitivní účinky na arteriosklerózu, vysoký krevní tlak a poruchy trávení, zvláště nechutenství, nadýmání, průjmy. Také slabě snižuje krevní tlak a je dobré rostlinné antibiotikum, stejně jako česnek.

Tento přírodní prostředek také zpomaluje proces stárnutí cév a buněk, včetně mozkových.

Listy přes zimu nejlépe uchováme nakrájené v mrazničce. Při použití je jen rozetřeme v dlaních.

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 9.3.2015 13:19 | karma článku: 29,05 | přečteno: 4254x