Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Entebbe, symbol izraelské hrdosti

Včera přistálo na ugandském letišti izraelské letadlo s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem, jeho manželkou a doprovodem. Je to poprvé, kdy izraelský premiér navštívil tento kontinent a bude tam jednat se sedmi prezidenty.

Vojenská kapela zahrála izraelskou hymnu a prezidenti Izraele a Ugandy se přemístili k památníku Operace blesk/Jonatan, během které 100 izraelských vojáků během 52 minut osvobodilo 102 rukojmích a odletěli s nimi zpět do Izraele.

Ministerský předseda přistál na letišti v Entebbe
Benjamin Netanjahu

Operace Entebbe začala 27. června 1976, kdy ihned po vzletu z athénského letiště bylo uneseno letadlo Air France na lince Tel Aviv - Paříž s 246 převážně židovskými cestujícími a 12 členy posádky. Poté palestinští teroristé spolu se dvěma německými unesli letadlo na letiště Entebbe v Ugandě.

Teroristé žádali propuštění 58 vězněných palestinských teroristů. Izraelští představitelé vyjednali 3 denní odklad a během této doby na základě informací propuštěných rukojmích zkoumali možnosti jejich osvobození. Ugandský diktátor Idi Amin původně spolupracoval se západem, ale po převratu si našel nového spojence v Sovětském svazu. Poté, co mu Izraelci odmítli prodat vojenská letadla k bombardování okolních zemí, diktátor s Izraelem přestal spolupracovat.

Po propuštění osob vesměs nežidovského původu byli rukojmí zadržování ve staré budově letiště, kterou vybudovala izraelská firma. Její pracovníci pomohli v Izraeli vybudovat model letiště, kde vojáci trénovali podrobnosti osvobození. Konečně v noci ze 3. na 4. červenec 1976 vzlétla z tehdejšího letiště na Sinajském poloostrově, který po vítězné šestidenní válce v roce 1967 patřil Izraeli, 4 letadla na cestu dlouhou 4000 kilometrů. Během celé akce na letišti Entebbe jeden letoun hlídkoval ve vzduchu a sledoval situaci. Nejprve přistál nákladní letoun s identickými automobily, které používal ugandský diktátor. Bohužel v poslední době změnit černou limuzínu za bílou, čehož si všimly stráže a pokusily se kolonu zastavit. Vojáci je zlikvidovali a během krátké doby vnikli do letištní haly a hebrejsky a anglicky křičeli, aby si lidé lehli na podlahu. Bohužel ve zmatku přišli o život 3 rukojmí a před budovou byl z řídící věže zastřelen starší bratr nynějšího premiéra Izraele Benjamin, podle kterého byla později celá akce pojmenována.

Bylo zneškodněno okolo 40 ugandských vojáků při ústupu a 11 MIGů celé ugandské vojenské letky, takže nemohli Izraelce pronásledovat. O zničení letectva prý také požádala Izrael Keňa, kde letadla s osvobozenými později dotankovala palivo. Do Izraele bylo dopraveno 102 rukojmích, z nichž nejméně 10 utrpělo zranění.

Diktátor Amin později nechal zlikvidovat členy keňské komunity v Ugandě jako odvetu za pomoc Izraelcům. O pomoc pořádali keňského prezidenta místní židovští podnikatelé a také ministr zemědělství MacKenzie, kterého nechal diktátor zavraždit v roce 1978.

Operace měla ještě jednu oběť, o které osvoboditelé nevěděli. Během zajetí byla transportována do místní nemocnice Dora Bloch, 75 letá Židovka, která měla občanství Velké Británie. Mnoho rukojmích Židů mělo dvojité občanství a tudíž dva pasy. Po osvobození Doru zabili ugandští agenti, přestože personál nemocnice se tomu snažil zabránit. Její tělo pohodili do polí. Její ostatky byly odkryty v roce 1979 na jednom z polí. Bylo to v době, kdy skončila vláda diktátora Amina.

Ve Spojených státech v obdivu k osvoboditelům rukojmích zdůrazňovali, že k události došlo 200 let po podepsání americké Deklarace nezávislosti.

Za řečníkem pamětní deska na osvobození 102 rukojmích

V roce 2012 Uganda a Izrael si připomněli celou akci na letišti v Entebbe, kde byla odhalena pamětní deska a také byly obnoveny bilaterální vztahy obou zemí.

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 5.7.2016 19:18 | karma článku: 21,04 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Nechtěla to hlásit, líčila matka, jejíž dcera viní nevlastního dědu z osahávání

3. června 2024  15:49

Výslechy příbuzných pokračovalo jednání u českobudějovického krajského soudu, který se zabývá...

Otevřená válka na největším soudu? Čelíme bossingu, stěžují si úředníci

3. června 2024  15:41

Z Městského soudu v Praze, který je největší v zemi, odchází stále víc zaměstnanců, a to nejen v...

Střet s kamionem v Litomyšli nepřežil chodec, šel po přechodu na zelenou

3. června 2024  15:36

Fatálně skončil v neděli večer střet chodce a kamionu na světelné křižovatce na průtahu Litomyšlí....

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi