Důchodci bloumající ranním městem

Úžasný zážitek z Británie, setkání s aktivními, hrdými a ochotnými důchodci, kteří dobrovolničí ve Westminster Abbey, Winchester Cathedral, Charity Shops and Community Centre a dalších místech. Senior v historickém kostýmu s hrdým výrazem odpovídá turistúm ve Westminsterském opatství v Londýně na všetečné dotazy o tom, zda pod mramorovou deskou se jménem Winston Churchill skutečně odpočívá bývalý nejvyšší šéf Admirality a pozdější několikanásobný premiér Británie.

V katedrále v bývalém hlavním městě Winchestru další senior dobrovolník ukazuje turistům nejzajímavější místa a exponáty. Příjemná dáma v důchodcovském věku vládne v Charity Shop ve městečku Fleet nedaleko Londýna a pomáhá návštěvníkům s výběrem zboží. V těchto obchodech, které zřizují v zemi všechny sociální organizace, jsou nabízeny roztodivné věci, které lidé již něpotřebují a zdarma je přinášejí k prodeji. Od oblečení, bižuterie, knih, hraček a CDček až po nepotřebný nábytek. Výtěžek z jejich prodeje je určen na provoz Domova důchodců, Dětského domova, Nemocnice či jiného sociálního projektu.

Ve městečku je po celý den k dispozici velký dům, kde můžete navštívit knihovnu s čítárnou, zacvičit si, učit se cizí jazyky, zdokonalit se v některém řemesle, a následně posedět s přáteli v prostém bufetu, kde vás obslouží opět dobrovolníci z řad studentů či seniorů. Je k dispozici káva, čaj, koblihy, obložený chleba.

Je to takové přirozené komunitní centrum, kde i osamělý senior, nezaměstnaný, maminky s malými dětmi, či někdo, kdo se přistěhoval a nemá zatím v místě známé, může strávit příjemný čas smysluplnou činností s dalšími aktivními lidmi za mírnou cenu.

Tohle u nás chybí. Cestou do práce potkáváme bloumající důchodce, kteří jsou vděční za jakýkoli kontakt. Někteří cestují sem a tam městskou dopravou, je zdarma a je tam teplo. Mladí musí bojovat o existenci, partneři již zemřeli nebo jsou rozvedeni. Nejsou zde vybudované letité struktury vztahů a sociálních kontaktů. Mnozí senioři existují v prázdnotě. Déletrvající osamělost prohlubuje jejich strach jít do společnosti neznámých lidí.

Odborníci zdůrazňují narůstající počet demencí a dalších nemocí ve stáří. Prevencí je prý zejména pohyb a duševní aktivita. Možná tyto problémy začínají již v dětství, kdy jediným zájmem rodičů je každodenní pobyt u televize a návštěva pohostinství. Patříme k největším pijanům ve světě. Nikde není tolik osob závislých na alkoholu jako u nás.

Možná by to spravila nabídka vyžití nejen pro aktivní sportovce a umělce od útlého věku, ale otevření sportovišť a kulturních zařízení co nejvíce zájemcům, zejména dětem a mladým. Na tyto aktivity přispívají městské samosprávy nemalým dílem, ve světě je obvyklé, že určitou část kapacity za to nabídnou široké veřejnosti.

Aktivní život plný podnětů a různorodých činností již od dětství vede k lepšímu výběru vhodného zaměstnání, které je člověku ušité na míru, a tím mu také přináší větší pocit uspokojení. Nejde tak jen o práci pro peníze.

Možnost vyzkoušet si různé aktivity v dětství, mládí, ale i v průběhu dalšího života, ukáže, v čem jsou lidé dobří. Dělat zajímavou práci obohacuje a činí život spokojenějším a smysluplnějším. Nehledě na to, že k většinou nevalné penzi si důchodce může přilepšit činností, kterou dělá dobře, protože ho baví.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 21.12.2014 8:19 | karma článku: 20,03 | přečteno: 1265x