Buďme autentičtí

K tomu nabádá mladý muž, který se snaži rozvášnit posluchače na jedné konferenci pro sociální inovace. Ptáme se, co to vlastně jsou sociální inovace, to prý nikdo neví. Ale jsou bezva, když se povedou a slouží lidem.

Inovace je moderní slovo. Je přece potřeba vše měnit, dělat to lepším, účinnějším, hezčím, lákavějším. Opravdu? A co tradice, ty jsou také fajn. Jsme jejich prostřednictvím v kontaktu s našimi předky, s celým dědictvím lidstva.

Mladík na konferenci je například součástí hnutí www.divoko.cz, jehož členové žijí v souladu s přírodou. Na louce postavili jednoduché dřevěné obydlí pro své aktivity v době nepříznivého počasí. Jinak se vše odehrává venku, na čerstvém vzduchu, v kontaktu s příjemnou voňavou trávou, šumícími stromy, závany větru, pálením slunce i obrazy, které mraky vytváří na obloze.

Nabádá posluchače, aby byli autentičtí, třeba jako papež František, který beze strachu, vykrucování, ohledů na kamarádíčky, šéfy či kolegy hovoří o tom, co se kolem něj děje, co se mu nelíbí, a co se musí změnit.

Dokážeme to i my? Být autentičtí, hovořit přirozeně, uvolněně, beze strachu a ohledů na ty, kteří nám  mohou uškodit, když si dovolíme upozornit na jejich nepravosti, pokrytectví, faleš.

Lidem se nelíbí jak funguje naše společnost. Svému hněvu  a nespokojenosti dávají průchod častěji, než by měli. Připomínají to špatné sobě i těm, kteří je poslouchají, a kazí tak sobě i jim náladu a pohodu. Tomu se říká nihilismus, nověji tekutý hněv, který připravuje půdu pro různé populisty, kteří slibují nesplnitelné.

Poté přijdou volby a jiné možnosti, jak zkusit něco změnit, jenže lidé si pomyslí, že bude všechno zase stejné jako dřív, všichni podvádí, kradou, lžou, a tak raději zůstanou doma. Nic se tedy nezmění, a lidem se potvrdí jejich katastrofické předpovědi. Opravdu se nic nezměnilo. 

Kdo vše změní, když ne my. Kdo něco zlepší. Žádný Mesiáš se zatím nenašel, který nám bez práce zajistí úžasný život, aniž přiložíme ruku k dílu, ústa k projevu.

Co se stane, když lidé budou autentičtí. Nic, maximálně se někdo naštve nebo urazí. Ten, kdo nedokáže přijmout pravdu, učinit sebereflexi, se nikam neposouvá, přešlapuje na místě.

Začněme u sebe. Nebojme se mluvit jak nám zobák narost, a uvidíme, co se stane. Určitě budeme mít lepší vnitřní pocit, než když se neustále přetvařujeme a chováme se tak, jak si myslíme, že se od nás očekává. Pracujme na sobě, hledejme si sobě podobné přátele, abychom si potvrdili tento svůj autentický postoj a podporujme se v tom navzájem.

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 28.12.2014 10:51 | karma článku: 11,30 | přečteno: 1976x