Bílý konec na chleba

s máslem a zelený nakrájet do polévky. V Albertu pórek za 6.90, začínám se vracet ke zvyku pro chladné dny, zeleninové polévce s pórkem a posledními zbytky celeru a mrkve ze záhrádky. Přidáním jen pár kuliček růžičkové kapusty získá polévka zvláštní vůni a chuť.

Nesnáším kuchařské knihy, nesnáším televizní seriály o vaření. Pro větší spotřebu všeho je v nich potřeba namíchat do jídla co nejvíce ingrediencí. Získá se tak univerzální nicneříkající chuť. Jako když poprvé v životě objednáte na důležitou oslavu cukroví, které je nakombinováno z různých těst, jenže nakombinováním různých náplní a polev na různá těsta vznikne jedna univerzální stejná chuť u všech druhů. Když konzumujete už třetí kilo, je to z nutnosti, ne pro chuť. Když je zkonzumováno, pořádně si oddechnete, a příště si napečete sami, přestože jste totální pekařský analfabet.

Zpátky k polévce z konečně se v obchodech znovu objeveného levného pórku, brokolice pod 20 korun, a dalších zelenin. Ve sklepě zkušebně uložené brambory mají výbornou chuť a nyní i výbornou cenu ve srovnání se supermarketem. Na osmažené cibulce je potřeba podusit nakrájenou zelenou část pórku. Bílá část patří na chleba s máslem, do polévky je jí škoda.

Na zahradě vykopneme celer i s natí, obereme kuličky růžičkové kapusty, vytáhneme tři čtyři mrkve. Odstraníme hlínu, kořeny a suché části na kompostu, doma pak máme čisto. Celer a mrkev nastrouháme na hrubo. Všechna zelenina je čerstvá a polévka voní jako o život. Vychutnejme si ji, v zimě nám zbydou jen nechutné celery jako fotbalový míč a mrkve sice rovné, veliké, ale bez výrazné chuti a vůně kdoví z kterého konce světa.

Zahustíme polévku na malé kostky nakrájenými bramborami a můžeme servírovat s mladou celerovou natí, přikápneme sójovku. Zeleninová polévka z povětšinou domácích surovin nám oblaží chladný podzimní večer. Zakousnout k ní chleba není také špatný nápad. Dobrou chuť!

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 4.11.2014 19:01 | karma článku: 13,46 | přečteno: 508x