Antisemitský útok člena StB na Slovensku

Můj otec pocházel ze Slovenska a navíc z Bytče, kde se narodil prezident Slovenského štátu katolický kněz Jozef Tiso. Ve městě stále stojí jeho rodný dům, na kterém je umístěna pamětní tabule. V den výročí Tisova narození se koná v místním katolickém kostele veliká pouť.

Vím, že u nás máme obrovskou korupci a řešíme vládní krizi, ale určitě se stále zajímáme také o dění na Slovensku. Na Slovensku, které se bohužel stále nevypořádalo s temnou částí své minulosti.

Možná někteří víte, že na Slovensku před druhou světovou válkou žilo téměř 90 tisíc Židů, které tzv. ľuďácký režim postupně zbavil majetku, všech práv včetně lidských a nakonec dvě třetiny během deportací v roce 1942 vystěhoval a zbavil občanství. Z těchto Židů přežilo hrůzy koncentráků jen zhruba 500.

Později v době Slovenského povstání teprve dorazila německá vojska, která dokončila deportace. Předtím probíhaly deportace výhradně v režii Slovenských úřadů (Hlinkovy gardy), které za každého vyvezeného Žida zaplatily Němcům 500 říšských marek z majetku, který předtím Židům zabavily.

Po válce bohužel pokračovaly pogromy, nejznámější v Topoľčanech. Není tedy divu, že velká část přeživších Židů po válce odešla do ciziny, hlavně do Palestiny a také do Českých zemí. Např. v Bytči žila před válkou komunita asi 350 Židů, dnes tam žijí 3 ženy. Velkou synagogu u pivovaru Popper tam opravuje a spravuje za podpory státu a emigrantů evangelické sdružení.

Doposud většinou knihy a filmy o židovské otázce za války vychází v cizině. Např. Utekl jsem z Osvětimi (Rudolf Vrba) nebo Ďáblova dílna pana Adolfa Burgera žijícího v Praze.  Když vydavatel podmínil vydání knihy na Slovensku odstraněním fotky hajlujícího Tisa, pan Burger odmítl.

Nyní se ve slovenských mediích řeší napadení spisovatele židovského původu bývalým estébákem Machalou (v hebrejštině "machala" znamená "choroba"). Pan Machala je podle zdrojů ze Slovenska znám svou otevřenou agresivitou na veřejnosti.

Tady si můžete přečíst článek o panu Machalovi a video o napadení.

http://komentare.sme.sk/c/6344450/jan-strasser-o-drahoslavovi-machalovi-vlk-z-pamiru.html

http://tv.sme.sk/v/24085/ficov-exporadca-napadol-tomasa-janovica-s-manzelkou.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 20.4.2012 20:40 | karma článku: 16,34 | přečteno: 1439x