Akční půlnoční.

Chodíte na Štědrý den na Půlnoční mši? My tam chodíme zpívat Rybovu mši vánoční. Už jsme s ní objeli kus Evropy a samozřejmě i Česka a Slovenska. O vánocích pozve Schola od sv. Jana Křtitele rodinné příslušníky, přátele a známé a spolu zpívají a hrají již několik let na Půlnoční a o den později koncertují v Klášterním kostele v Šumperku.

Mše začíná, za dirigentským pultem Vít Rozehnal

Mši diriguje dětský lékař Vít Rozehnal a zpívají čtyři sólisté včetně další dirigentky Scholy, paní učitelky Alenky Havlíčkové. Na varhany doprovází dlouholetý varhaník v kostele sv. Jana Křtitele, pan profesor Honza Horníček.

Letos se varhany rozhodly stávkovat a v půlce mše na nás místo krásných tónů Rybovky jen dělaly hůů, húú, hůů a nechtěly přestat. Alenka dozpívala svůj altový part a zaskočila na dirigentském postu za Vítka, který bleskově prokličkoval kůrem mezi davem hudebníků, zpěvaček a zpěváků k Honzíkovi, který se mezitím snažil šlapat a zkoušel ještě další pohyby, ale na varhany byl krátký.  

Podařilo se alespoň zlobivé varhany umlčet a dva členové sboru byli vysláni do zkušebny pro varhánky elektrické. Během několika minut byly přineseny, nainstalovány, zapojeny a Honzík se dal do preludování.

Některé nástroje v orchestru nebyly spokojeny s nahrážkou varhan a odmítly s nimi spolupracovat. Zpěvačky a zpěváci se nevzdali a statečně odzpívali Rybovku až do vítězného konce. Na závěr si všichni oddechli a na tvářích vykouzlili šťastný úsměv, že ten boj s neposlušným hudebním nástrojem mají šťastně za sebou. Jen nevíme, nač bude Honzík zítra doprovázet mši.

Už se všichni těší, že si spraví hudební apetit při dnešním koncertu v Klášterním kostele a následném posezení při lahodném punči a dalších dobrotách rodiny Mračkových, které ještě nikdy nezklamaly naše chuťové buňky!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 25.12.2013 13:08 | karma článku: 14,04 | přečteno: 857x