110 000 Lajků ke 110. narozeninám

109 letá nejstarší přeživší holokaust možná získá Oskara. Alice Herz-Sommer, která 26 listopadu oslaví 110. narozeniny, je zvědavá, zda dokumentární film o jejím životě bude nominován na Oskara. Lady in Number 6: Music Saved My Life (Lady z čísla 6: Hudba mi zachránila život) je název dokumentu oskarového režiséra Malcolma Clarka. Tento film byl premiérově uveden ve Velké Británii na UK Jewish Film Festival.

Alice Herz-Sommer se narodila v Praze v německé židovské rodině a stala se klavíristkou.  V 16 létech byla přijata jako nejmladší žákyně ke studiu na německé hudební akademii v Praze. Naučila se kromě češtiny a němčiny také hebrejsky, latinsky, francouzsky a anglicky. Jejich rodinný dům byl kulturním salonem, kde se scházeli spisovatelé, hudebníci, herci i vědci. Mezi nejlepší přátelé její rodiny patřili např. Franz Kafka, Max Brod a Felix Weltsch. Rodinná pohoda byla roku 1930 narušena úmrtím otce. V roce 1931 se Alice vdala za houslistu Leopolda Sommera a roku 1937 se narodil syn Raphael, později světoznámý violoncellista.

V roce 1939 většina rodiny i přátel emigrovala do Palestiny. Alice s manželem a synem kvůli nemocné matce zůstala v Praze. Nacisté jim, Židům, vzali veškerý majetek a zakázali mj. veřejně koncertovat i vyučovat osoby nežidovského původu. Tehdy zůstala rodina zcela bez prostředků.

V červenci 1942 byla její nemocná matka Sofie ve věku 72 let deportována do Terezína. Přesně za rok totéž čekalo Alici, která se svým manželem a pětiletým synem byla deportována do koncentračního tábora Terezín. Dostali se do tzv. "oddělení pro organizování volného času", byli členy táborového orchestru, který pořádal po pracovní době pro uvězněné hudební vystoupení. Odehrála asi 150 koncertů, hudba byla prostředkem jak uniknout okolní kruté realitě, hladu, ponižování a všudypřítomné smrti. Zpívala také při terezínském nastudování oper. Syn Raphael účinkoval v dětské opeře Hanse Krásy, Brunibár. Táborový orchestr i dětská opera byly součásti nacistického pokusu ukázat Mezinárodnímu Červenému kříži, který vykonával třikrát ročně kontrolu, "normálnost" života v táboře.

Její manžel byl deportován do Osvětimi a pak do Dachau. Jeho ani matku již nikdy nespatřila. Z 15 000 dětí odvlečených do Terezína přežilo pouhých 130, mezi nimi její syn. Zahynula celá rodina manžela, několik členů její rodiny a všichni přátele kteří zůstali v Praze.

Alice nezná nenávist, říká, že ta plodí jen další nenávist.

V roce 1949 emigrovala se synem do Izraele, kde se setkala se sestrami. Vyučovala hudbu na konzervatoři a hudební akademii v Jeruzalémě. V roce 1986 se přestěhovala do Velké Británie za jediným synem, již světoznámým violoncelistou.  Ten bohužel náhle zemřel na infarkt na turné v Izraeli v roce 2001, zůstala jí jen snacha a dva vnuci. 

Její životní příběh se stal v roce 2006 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové (Garten Eden inmitten der Hölle). Další kniha s jejím příběhem je Století moudrosti (A Century of Wisdom) od Caroline Stoessinger z roku 2012.

Televizní stanice BBC4 také natočila dokument o jejím životě. Aice poskytla desítky rozhovorů, např. pro týdeník The Observer a denníky The Guardian a The Times. V České republice natočil Marek Wollner reportáž pro pořad Reportéři ČT a v roce 2008 ji představila režisérka Olga Sommerová v dokumentu Sedm světel o osudech žen, které přežily holocaust.

V Londýnském bytě ji u příležitosti 107. narozenin navštívil velvyslanec České republiky ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska Michael Žantovský s blahopřáním a předal jí cenu ministra kultury "Artis Bohemiae Amicis" udělovanou za šíření dobrého jména české kultury ve světě.

Producenti dokumentu o Alici Herz-Sommerové věnují veškerý výtěžek z filmu nadaci Rafael Sommer Music Foundation.

Tvůrci filmu usilují o to, aby paní Alici Herz-Sommerové lidé poslali 110 tisíc přání na Facebook k 110. narozeninám, které slaví právě 26. listopadu 2013. 

Trailer k filmu Lady in Number 6: Music Saved my Life

http://www.youtube.com/watch?v=LrXHcQyixTE

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/154698-pianistka-z-terezina-zivot-je-nadhernej/

https://www.facebook.com/pages/Alice-Herz-Sommer/64477615398?fref=ts

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 24.11.2013 13:37 | karma článku: 17,57 | přečteno: 872x