Sýrie: Rusko vs. Západ

Prezident a jediný právoplatný představitel Syrského státu Bašár al-Asad požádal o pomoc Ruskou federaci. Její branná moc začala v zemi rozbíjet teroristická uskupení. Evropské unii a především Spojeným státům se to nelíbí. Proč?

Spojené státy dodávají zbraně a poskytují výcvik tzv. "umírněné syrské opozici". V okamžiku vyzbrojení a dokončení výcviku tito "umírněnci" prakticky ihned navazují spolupráci s Islámským státem nebo jeho spojenci. Eventuálně rovnou přecházejí na jeho stranu. Pokud se jim už nechce bojovat, alespoň mu odevzdají americké zbraně.

Rusům je vyčítáno, že útočí nejen na IS, ale i na umírněnou opozici. Ekvivalentem by snad mohlo být, kdyby před sedmdesáti lety kdosi spojencům radil, aby neútočili na Wehrmacht, ale pouze na vojska zbraní SS. Zkráceno a podtrženo: "Blbost!"

Další nepochopitelnou kapitolou je trvání na likvidaci prezidenta Asada. Na základě čeho? Což takhle, že by Vladimír Putin trval na odstavení Barracka Obamy? Snad se dá ještě chápat postoj Spojených států, které sledují svoje zájmy. Ale o co se snaží Evropa? Podříznout si pod sebou tu maličkou větévku, které už sama praská?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Hodík | neděle 4.10.2015 11:26 | karma článku: 35,23 | přečteno: 939x