Něco pro milovníky nenormálních jevů

Tentokrát se odkloním od politiky a více méně žádám od laskavého čtenářstva pomoc při odhalení příčiny velmi neobvyklého, běžnou fyzikou nevysvětlitelného jevu, který se udál na chatě mé sestry.

Úvodem stručný popis situace. Sestra vlastní chatu, vedená je jako zahradní domek, v okrajové části Ostravy, která je částečně zasažena důsledky bývalého těžebního průmyslu. Je to prostá chata s patrem a sklepem jehož vchod je z boku, po schodišti, kolem chaty. Osobně jsem se na její výstavbě podílel, jinak řečeno, byl jsem projektantem, stavitelem, zhotovitelem, takže naprosto přesně vím, co se kde nachází. Mezi plošinkou pod schodištěm a vlastním sklepem jsou dveře pod nimiž je malá, podélná  jímka, zakrytá mřížkou, sloužící k zanoření čerpadla a vyčerpání případného přebytku dešťové vody. Chata stojí dvacet let, ve sklepě se samy od sebe usídlily žáby, jelikož měly příznivé podmínky k množení v oné jímce, která byla jen velmi výjimečně suchá a k lovu much na plošince před sklepními dveřmi.

Tak tomu bylo až do předvčerejšího večera. Včera ráno byly všechny tři žáby mrtvé a teplota vody v jímce cca 50°C ( přičemž obvyklá teplota v těchto dnech je 18 °C), stejně jako teplota okolního betonu a rozměru asi 1 m2. Pod základy chaty nevedou žádné elektrické kabely, kde by mohl vzniknout porušením izolace zvýšený přechodový odpor a nebyl zaznamenán ani zvýšený odběr elektřiny. Z HBZS nám bylo sděleno, že máme kontaktovat linku 112 s podezřením na výron důlních plynů. Přijeli hasiči, záchranáři z HBZS a Policie. Měli veškeré potřebné přístroje od měření koncentrace různých plynů (Metan, CO, CO2) až po měření radioaktivity a nenaměřili nic, doslova nic. Tato měření proběhla asi 5 hodin po zjištění události a nebýt ještě tenkrát teploty 38°C, asi by nás považovali za podvodníky a dali nám k úhradě marný výjezd.

To, že nezjistili nic, je dobrá zpráva. Špatná je, že zemřely 3 žáby a nikdo nezná fyzikálně přijatelné vysvětlení tohoto jevu. Já osobně jsem přesvědčen, že zákon zachování energie funguje. Pokud bych nebyl, řekl bych, že to bylo Perpetuum mobile.  Osobně mám dvě, velmi nepravděpodobné teorie, první je tichý, kulový blesk vniknuvší do oné jímky, druhá je zbloudilý meteorit z Perseid, vniknuvší rovněž do oné jímky. Nejsou, však přítomny žádné viditelné stopy těchto událostí. Třetí, ještě nepravděpodobnější je ta, že pod Bartovicemi se probouzí k životu sopka. Pokud by některý z čtenářů mohl k této události cokoliv přičinit, budu mu povděčen.

Autor: Jaromír Hlubek | středa 13.8.2014 21:39 | karma článku: 12,81 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Jaromír Hlubek

Podivné jednání i-Dnes

13.3.2019 v 15:47 | Karma: 0

Jaromír Hlubek

Teď se div člověče

27.7.2018 v 21:07 | Karma: 10,58

Jaromír Hlubek

Údajně máme svobodu slova

27.7.2018 v 19:47 | Karma: 17,20