Lidská práva

Je smutné, že musím začít naším presidentem, ale on a odezva na jeho návštěvu Číny jsou podnětem pro napsání této úvahy. Jeden každý obyčejný člověk by se domníval, že upozornění Čínského vedení na porušování lidských práv se bude týkat přirozených lidských práv. Našemu presidentovi je vytýkáno, že ne dosti důrazně upozornil na jejich porušování v Číně, což je již dosti ohraná písnička.

Přirozená lidská práva jsou ta, kterými má disponovat každý člověk, jsou mu vrozena, jsou nadřazena politice a mají chránit život, zdraví, svobodu a vlastnictví. Takto byla lidská práva pojímána do poloviny 20. století. Pokud by náš president upozorňoval na porušování těchto lidských práv, bylo by to nesporně v pořádku, otázkou je, zda právě tato jsou v Číně porušována.

Presidentovi kritici mají však na mysli úplně jiná lidská práva, která jsou výmyslem levicových intelektuálů  a postupně byla zaváděna do takzvaných úmluv s celosvětovou působností pod záštitou OSN.

Mezi klíčové lidskoprávní úmluvy s celosvětovou působností se většinou řadí tyto smlouvy:

Úmluva o právním postavení uprchlíků (1951)

Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace (1966)

Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen (1979)

Úmluva o zákazu mučení a jiného nelidského a ponižujícího zacházení a trestání (1984)

Úmluva o právech dítěte (1989)

Mezinárodní úmluva o ochraně práv všech migrujících pracovníků a jejich rodinných příslušníků (1990)

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením (2006)

Mezinárodní úmluva na ochranu všech osob před nuceným zmizením (2006)

Všechny tyto úmluvy obsahují desítky podúmluv jejichž vyjmenování by bylo nesporně zajímavé, přesto absolutně nudné a čtenářům by přineslo jen chaos v myslích, ostatně s jejich důsledky se setkáváme den co den v dění kolem sebe. Veškeré nepřístojnosti s těmito pseudoprávy spojené se odehrávají v našem blízkém i vzdáleném okolí (Norsko, Italské, Maltské a Řecké pobřeží, apod.) každodenně.

Další mezinárodní smlouvy na ochranu lidských práv byly přijímány na regionálních úrovních. Rada Evropy přijala v roce 1950 Úmluvu o ochraně lidských práv a svobod, známou spíše pod přezdívkou Evropská úmluva o lidských právech (všimněte si, slovo svoboda bylo vypuštěno); Organizace amerických států (OAS) přijala v roce 1969 Americkou úmluvu o lidských právech a na africkém kontinentu byla v roce 1981 přijata Africká charta lidských práv a práv národů. Na rozlehlém a rozmanitém území Asie se doposud nevytvořila žádná obdoba těchto regionálních úmluv o lidských právech.

A to bude asi kámen úrazu, Čína, ač komunistická, není dostatečně levicová aby výplody ultralevicových myslitelů přijala za své a tito radikálové dnes vytýkají  presidentovi podlézavost, rektální alpinismus a slabost jen za mrzký příslib budoucích obchodních kontraktů.

Jsem dalek se zastávat pana inženýra Zemana, toho času presidenta ČR, ale každý rozumný člověk by se zachoval stejně. Proč snaha implementovat naše levicové výmysly někam, kde mají své vlastní levicové výmysly?

Otázka, které jsou horší zůstane neopovězena. Prostě nevím, znám jen ty naše a nemohu porovnat. Jen malinké zamyšlení, Evropa trvale upadá, Čína trvale roste.

Jaromír Hlubek

Autor: Jaromír Hlubek | středa 12.11.2014 19:26 | karma článku: 17,02 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Jaromír Hlubek

Podivné jednání i-Dnes

13.3.2019 v 15:47 | Karma: 0

Jaromír Hlubek

Teď se div člověče

27.7.2018 v 21:07 | Karma: 10,58

Jaromír Hlubek

Údajně máme svobodu slova

27.7.2018 v 19:47 | Karma: 17,20