Koleje do Mošnova

Lepší než nějaká předražená cyklostezka, ačkoliv si vůbec nejsem jist, že tato stavba proběhla naprosto korektně a nikdo se na ní nenabalil. Co Stát řídí, dobře řídí.

Tato parafráze na obrázky v kuchyních našich babiček, kde je Bůh nahrazený státem je jen náhodná.

Jsem Ostravák, tady jsem se narodil a tady i zemřu. Máme pověst buranů a lidí, kteří si nevidí do huby. Na jednu stranu špatně, ale na druhou dobře. Mít odvahu říct svůj názor bez jakýchkoliv zaobaleností je vyjádřením mentality, která tady je a je to dobrá mentalita. Ostrava umírá, za pár desítek let se z ní stane rumiště panelákových sídlišť, vybydlených , exkluzivních domů v centru s kruhem zabydlených okrajových částí, které připomínají vesnice. Přesto bych nikdy nešel bydlet do Prahy, Brna nebo Pardubic a to jmenuji pouze města, která trošku znám. Znám lidi z Prahy, znám lidi z Brna a znám i lidi z Pardubic. Asi jsem měl štěstí a poznal pouze ty dobré až na jednoho Pardubického dědka, který mi vypálil jednu v hospodě v okamžiku kdy jsem řekl, že jsem Ostravák. Nevím proč a nikdy jsem to nezkoumal. Teplice neznám, na Grand Canarii jsem  se setkal s dámou se synem, kteří byli z Teplic, příjemní lidé, ale Teplicím závidím hlavně jejich primátora. Nechci mu dělat reklamu, ale takového muže by si zasloužila všechna města v naší republice. Je osočován, že kouří, na plnou hubu řekne co si myslí a stojí si za tím. To mi připomíná naši Ostravskou náturu. Pokud by kandidoval na presidenta, zúčastnil bych se a dal mu svůj hlas. Snad se jeho kandidatůry jednou dožiji  a snad se jí dožije i on. Někdo namítne, tak Hlubku kandiduj, jenže já nejsem politik a nikdy jsem se touto profesí neživil. Neumím v tom chodit, neznám zákulisí, byl bych pouze jeden z těch Ostravských buranů, kterých tady již bylo. Mamula, Sakmar, Adamec.

Pokud bychom měli pana Kuberu primátorem, věřím, že Ostrava by nezdechla, naopak pozvedla by se a ta železniční trať na letiště by měla opravdu svůj význam. Lidé jsou tady velmi schopní, razovití, jak říkají někteří. Žel prostor je dáván spíš těm neschopným a ti jsou všude. Jsme tady taková směska Slováků, Poláků, Němců a Čechů, z toho nemůže vzejít nic špatného. Já sám nevím co jsem, ale je mi to jedno, jsem Čech, jelikož hovořím hlavně česky, ale i slovensky, polsky a německy. Děvuchy nádherné, Chlopi upřimni a čestni, ale aji bohati, bo se staraju a nespolehaju na stat.

 

Čechoslovenskyněmeckypolak, možná aji Maďar   Jaromír Hlubek

Autor: Jaromír Hlubek | neděle 21.12.2014 15:58 | karma článku: 13,54 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Jaromír Hlubek

Podivné jednání i-Dnes

13.3.2019 v 15:47 | Karma: 0

Jaromír Hlubek

Teď se div člověče

27.7.2018 v 21:07 | Karma: 10,58

Jaromír Hlubek

Údajně máme svobodu slova

27.7.2018 v 19:47 | Karma: 17,20