Auto je pro mne důležité

Do svých 40 let jsem chodil pěšky, jezdil tramvají, trolejbusem, autobusem nebo vlakem. Z prostého důvodu, na auto jsem neměl.

Těmito všemi zmíněnými dopravními prostředky jsem přepravoval vše, kočárky s dětmi, v krabicích složený nábytek, tehdy těžké televizory a jiné vybavení domácnosti, úrodu ze zahrady, sám sebe k telefonu když měla manželka porodní bolesti. Musil jsem si zapisovat jízdní řády a spekulovat jaký spoj je výhodnější. To si dnešní mladí nedovedou ani představit. Nedej Bože podnikat, vláčet s sebou veškerý vercajk a materiál.

V kapitalismu lidé na auta měli a s jejich pomocí dosáhli vzrůstu prosperity. Rovněž jsme přešli od reálného socialismu k socialismu s lidskou tváří a mnoho lidí si začalo kupovat auta, protože to přece jen bylo o mnoho lepší než předtím. Jejich počet vzrůstal a lidé si uvědomovali výhody individuální dopravy. Využívali je než nastoupila ideologie globálního oteplování a s ním spojená „uhlíková stopa“.Tato ideologie vyhlásila auta za svého úhlavního nepřítele a podprahově vnucuje občanům jejich škodlivost. Např.: Auto srazilo chodce, auto srazilo cyklistu, auto prchalo před policií apod. Nikdy není upřesněno kdo byl viníkem incidentu, zda řidič automobilu nebo druhý účastník. Záměrem je vzbudit ve veřejnosti mínění, že vždy je to řidič auta. Moje zkušenosti s provozem na našich silnicích jsou dobré, sem tam se najde nějaký úzkostlivý dodržovatel  nesmyslných značek, který jezdí tzv. přískokem, 90 před značkou a na tvrdo 50 za značkou a opačně, jsou takoví, kteří nemají ruce na blinkry a jeden neví co vlastně chtějí udělat, občas se najde kličkař mezi pruhy  abychom se potkali na první světelné. Ve výsledku jsou naši řidiči dobří, pokud se zrovna za volantem nehádají se starou, neobhlížejí novostavby, nepíší smsky nebo nečumí na televizi, či navigaci. Mohu porovnat s celou Evropou, nejsme horší.

V poslední době jsou tendence individuální dopravu doslova kriminalizovat. Pořádají se hony zvané Kryštof, fašistické, kompletní uzavírky kde kontrolují každého na všechno a 40% se dopustí jakéhosi přestupku, výše zmíněná dehonestace individuální dopravy a nesmyslná podpora cyklistiky. Do černé díry cyklostezek se propadá, možná, víc peněz odřených daňových poplatníků než do černé díry stavby silnic. Nejsem proti cyklistice, sám jsem za mlada na kole jezdil a bavilo mne to, těžko ji však uplatním při přepravě věcí zmíněných v úvodu.

Pro mne je automobil tak důležitý, že bez něj, teď na stará kolena, nejsem schopen přežít, přesto jsou na pořadu dne záměrné komplikace s parkováním u nebo v nemocnicích. Myslí si snad někdo, že se srdečními potížemi a zúženými tepnami nohou dokáži do nemocnice, v noci, dojet na kole? Na dvacet let jsme alespoň nakoukli do světa  trochy svobody, teď se nám ztrácí a házejí se jí všemožné klacky pod nohy.

Autor: Jaromír Hlubek | středa 27.8.2014 22:16 | karma článku: 16,18 | přečteno: 586x
  • Další články autora

Jaromír Hlubek

Podivné jednání i-Dnes

13.3.2019 v 15:47 | Karma: 0

Jaromír Hlubek

Teď se div člověče

27.7.2018 v 21:07 | Karma: 10,58

Jaromír Hlubek

Údajně máme svobodu slova

27.7.2018 v 19:47 | Karma: 17,20