Stydím se za svého prezidenta. Víc, než si myslíte.

Zvykl jsem si, že premiéři mluví, jak jim zobák narostl. Ale od prezidenta bych to nečekal. I když vlastně jsem to čekal už od chvíle, kdy byl zvolen ten současný. Byla jen otázka času, kdy to přijde.

Přišlo to v době, kdy jsem si myslel, že ten, jehož jméno nesmíme vyslovit, už pro tento týden vyčerpal svůj potenciál dělat ostudu. Jeho slova v nedělních Hovorech z Lán jsou pomyslnou poslední kapkou, poté, co udělal České republice ostudu po celém světě tím, že v Číně totálně nadhodnotil ekonomické zájmy nad lidská práva, jejichž obhajoba byla vždy od vzniku samostatné ČR nedílnou součástí naší zahraniční politiky. A po té, když z předávání státních vyznamenání udělal spíše přehlídku trapnosti.

Abych nepůsobil jako pokrytec, tak musím říct, že i já občas používám podobná slova, která použil náš takzvaný prezident. Dělám to ale v soukromí, a v kolektivu lidí, které dobře znám, a mezi kterými to není bráno urážlivě, naopak se jim tak mohu přiblížit, spíše než kdybych mluvil spisovně. Chápu, že v internetovém prostředí se dají beztrestně používat různé vulgarismy, ale zrovna od prezidenta jsem to opravdu nečekal. Měli jsme tu premiéra Rusnoka a jeho náhodně odposlechnutý rozhovor s kolegy ve sněmovně. Sprostá slova jsme ve sněmovně slyšeli už od Krátkého i Zaorálka, v SMS je kdysi použil Ambrozek, při volbě prezidenta zase Langer. Vlastně jsem to ale od prezidenta tak trochu čekal už od chvíle, kdy byl zvolen ten současný. Vulgarismy používal, když byl mimo politiku, i ještě když byl premiérem. Byla jen otázka času, kdy to přijde. V české politice jsme zvyklí na ledacos, ale slyšet tolik vulgarismů přímo od prezidenta, to tu ještě nebylo.

Je pravda, že i Karel Schwarzenberg občas nejde daleko pro nějaký ten vulgarismus. Ovšem musím říct, že na rozdíl od prezidenta je říká s jistou noblesou, a navíc je to v jeho případě většinou na místě. V jednom interview Karel Schwarzenberg před prezidentskou volbou připustil, že jeho slovník je někdy ostrý, a slíbil, že pokud bude zvolen, bude to mírnit.

Pane prezidente, styděl jsem se za vás už předtím, než jste byl zvolen. Teď se však stydím ještě mnohem víc. Nevím, jestli jste v neděli v podvečer měl zase virózu. Nejlepší, co byste mohl pro ČR udělat, by byla abdikace. Vím, že to neuděláte, a je chybou českého ústavního pořádku, že prezident je v podstatě neodvolatelný. Zatímco poslance nebo senátora, který je také neodvolatelný, může alespoň za nevhodné výroky potrestat mandátový a imunitní výbor, jak tomu bylo v případě poslance Krátkého, proti prezidentovi můžeme zatím jen bezvýsledně protestovat.

Autor: Šimon Hlinovský | pondělí 3.11.2014 1:20 | karma článku: 30,98 | přečteno: 1761x