Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč by českým prezidentem měl být Karel Schwarzenberg?

PRO Proč volit Zemana, když můžete volit knížete? Knížepán je cool. Zeman je jen cool v plotě. Volební kampaň se na nás valí ze všech stran. Pokud se nespokojíte s frázemi, čtěte dál. Pokusím se shrnout ty hlavní důvody, proč byste svůj hlas měli dát právě knížepánovi.

Karel Schwarzenberg vždy hájil lidská práva, i když musel žít v zahraničí, protože jako potomkovi šlechtického rodu by se mu v socialistickém Československu moc nedařilo. Nebyl jako většina obyvatel, kteří, pokud se výrazně neprojevovali, mohli celkem spokojeně žít. Proto není na místě mu vyčítat, že žil dlouho mimo republiku. Lidé, probuďte se! Je na čase skoncovat s nacionalistickými představami o tom, že emigranti se na Hrad nehodí. Řada evropských států už měla v čele emigranta. Důležité je, že knížepán je Čech jako poleno, což píše i ve svém předvolebním letáku.

V Evropě i jinde ve světě Karla Schwarzenberga respektují. Úkolem českého prezidenta je právě především důstojná reprezentace státu v zahraničí.

Byl vždy pro ochranu životního prostředí, ale zároveň mu nevadí jaderné elektrárny, což mnozí aktivisté zase docela přehání.

Nechová se k Evropské unii zbytečně tak konfrontačně jako Klaus. Nepopírá, že člověk svým dílem může za globální oteplování.

Má vždy nadhled a smysl pro humor. Ten sice nechybí ani Zemanovi, ale knížepán je přece jen vtipnější.

Knížepán má pevné názory a charakter. Není spojen s žádnými politickými špinavostmi. Zná české hospody i Buckinghamský palác. Nejde mu o koryta. Politika je pro něj služba vlasti.Není populista a nikdy nebude, nemá pochybnou minulost, nikdy nebyl v KSČ. To všechno dělá z knížepána ideálního kandidáta na prezidenta.

Zaráží mě, jak často čtu, evidentně od Zemanových příznivců, různé absurdní argumenty, proč by zrovna knížepán na Hradě vadil. Někdy se mi zdá, že zemanovci ani žádné pozitivní argumenty nemají, takže musí stále jen očerňovat protikandidáta.

Někteří mu vyčítají účast v současné vládě. Z té sice všichni nejsou nadšeni, ale prezident přece nemá výrazné exekutivní pravomoci. Důležité je, že nebude dělat českému státu ve světě ostudu. Nemusíte ho mít rádi, nemusíte s ním vždy souhlasit, ale pořád je lepším kandidátem než Miloš Zeman.

Další věc, kterou mu od soboty mnozí vytýkají, je údajná neznalost hymny. Je pravda, že knížepán zpívat neumí, ale to snad není tak fatální. Superstar budeme hledat až pak, teď hledáme prezidenta. Já myslím, že knížepán je frajer, když se vůbec odvážil na pódiu v dosahu kamer a mikrofonů hymnu zazpívat. Že by neznal slova, je nesmysl. V takto vypjaté chvíli může zaváhat každý. Ale kdo chce, může si na internetu najít starší záznam, kde knížepán zpívá českou hymnu zcela bez chyby.

Že mu není rozumět? No a co? Knížepán má vždycky jasno v tom, co chce říct. Že občas spí ve sněmovně? No a co? Jak sám říká: "Když se kecají blbosti, tak spím."

Je pravda, že občas řekne nějaké to vulgární slovo, ale to je rovněž problém Zemana. Knížepán alespoň dokáže nějaký ten vulgarismus zakomponovat do velmi kultivovaného projevu, takže to nezní tak hrozně. Mnohokrát slíbil, že jako prezident by své výroky mírnil. Zeman už poslední dobou ani není vtipný. Pouze s každým mluví jako s debilem.

Ultrakonzervativní nacionalisté mu zase vyčítají, že je havlista nebo pravdoláskař, je euronadšenec a má blízko k zeleným. No a co?! Je něco špatného na pravdoláskařství? Naší zemi by slušel zase po letech prezident, který by se vrátil k havlovské tradici.

Pokud mu někdo vytýká, že často převléká kabáty, mám na to protiargument. Na naší politické scéně je těžké zůstat v jedné straně, když se vám každá strana za chvíli rozpadne, tak jako ODA, která doplatila na přílišnou náklonnost voličů k ODS. Ta se také za chvíli rozpadne a pak uvidíte, jak všichni její členové velmi ochotně převléknou kabáty. Zelení Schwarzenberga pouze nominovali do vlády jako uznávanou osobnost, US-DEU ho ze stejných důvodů nominovala na senátora, aniž by byl jejím členem. Když se stal předsedou strany TOP 09, skákal jsem radostí do vzduchu, že konečně nebudu muset volit to "menší zlo".

A pak znám ještě mnoho dalších důvodů, proč nevolit Zemana. Ten patří do minulosti, je spjat s opoziční smlouvou, a to už si rovnou můžete přečíst "Vládneme, nerušit". Není pravda, že za jeho vlády nebyly skandály, jen na ně hodně lidí už zapomíná, protože dnešní politici je přebili. Je pravda, že Zeman působí ve srovnání s jinými politiky, co přišli po něm, docela moudře, ale pořád ho podporují ultrakomunisté jako je Štrougal, který byl na jeho středečním mítinku. A obecně se dnes zapomíná na to, co se stalo před deseti a více lety. Já jsem se v té době o politiku začal dost zajímat, takže si dodnes pamatuji, kdo kdy odstoupil, kdo kdy dostal jaký úplatek a podobně....

Po více než 23 letech od společenských změn před naší společností stojí nové výzvy. Občané jsou frustrovaní z neřešených ekonomických kauz, z chování některých politiků a nezřídka i problémového fungování klíčových státních institucí. Lidé jsou každodenně zatěžováni často bagatelními problémy a pod touto lacinou slupkou jsou opomíjeny zásadní hodnoty důležité pro fungování svobodné a demokratické společnosti. Za tyto zásadní hodnoty považuji slušnost, obecnou lidskou morálku, pracovitost a sounáležitost k vlastní zemi. 
Čím dál větší část naší společnosti si začíná idealizovat poměry před rokem 1989 a začíná být společensky únosné podporovat levicová hnutí včetně komunistické strany. Za této situace o to více vystupuje do popředí role prezidenta republiky, který za jistých okolností může sehrát důležitou roli při obhajobě svobodné a demokratické společnosti. 
Jediným kandidátem, který může být garantem dalšího rozvoje naší společnosti a jejího pevného zakotvení v rodině demokratických a svobodných zemí, je Karel Schwarzenberg.

Takže tentokrát nebudu volit "menší zlo", ale budu volit kandidáta, kterého chci na Hradě už pět let. Jeho politické postoje mi vždy byly nejbližší. Už v roce 2009 jsem ještě před maturitou v naší anketě uvedl, že mým nejoblíbenějším politikem je Karel Schwarzenberg. Proto ho budu volit i tentokrát.

Autor: Šimon Hlinovský | čtvrtek 17.1.2013 2:30 | karma článku: 21,24 | přečteno: 1671x
  • Další články autora

Šimon Hlinovský

Nová kniha Očima mladého aktivisty právě v předprodeji!

Protože už řadu let chodím na mnoho demonstrací, účastním se volebních kampaní nebo televizních debat, rozhodl jsem se napsat knihu a podělit se o své jedinečné zážitky a zkušenosti. Aby ale kniha vyšla, potřebuji Vaši podporu.

6.9.2020 v 16:55 | Karma: 7,56 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Dilema nerozhodnutých voličů

V minulých prezidentských volbách jsem podporoval Karla Schwarzenberga a měl jsem velkou radost, když postoupil do druhého kola. Nespočítal jsem si ale, kolik má odpůrců. Proto bylo snadné ho pomluvit a zajistit zvolení Zemana.

7.1.2018 v 22:18 | Karma: 15,41 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Jak jsme se vydali do Arény Jaromíra Soukupa

2. ledna večer vzbudila Aréna Jaromíra Soukupa na TV Barrandov řadu diskusí na internetu. Už když jsem se o chystaném pořadu dozvěděl, začal jsem zjišťovat, jestli by bylo možné se dostat přímo do studia. To se nakonec nepovedlo.

7.1.2018 v 2:53 | Karma: 42,24 | Přečteno: 12417x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Žabomyší války prezidentských kandidátů

Podle všech předpokladů Miloš Zeman vyhraje první kolo, ale je nereálné, aby získal nadpoloviční většinu. Otázkou je, kdo se mu postaví ve druhém kole. Příznivci ostatních se stále více hádají, ale tím v důsledku posilují Zemana.

30.12.2017 v 16:41 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Zeman se bojí pravdy

Zeman je velký srab, lhář a zbabělec. Jinak si nelze vysvětlit, že nechce chodit do televizních debat s ostatními kandidáty. Bojí se pravdy, protože Zeman neustále lže a překrucuje pravdu. Proto radši mluví na Barrandově.

28.12.2017 v 20:03 | Karma: 25,93 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Vystudoval jsem politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Když jsem se po maturitě rozhodoval, koho volit, TOP 09 pro mě byla jasná volba. A protože nechci jen pussivně přihlížet, stal jsem se také členem této strany.

Seznam rubrik