Zdá se, že tajnůstkářství bude u Pirátů asi normou

Minule jsem napsal blog o nedůvěryhodných Pirátech - v souvislosti s velmi hloupým výrokem jejich člena Ondřeje Profanta. Piráti hrají mrtvého brouka, nezaujali (pokud vím) veřejně žádné stanovisko k jeho výroku.

A vida, netrvalo dlouho a máme tu dalšího nafoukaného aroganta. Ondřej Dostál, potenciální kandidát na ministra zdravotnictví prohlásil, že nikomu, ani médiím není nic do toho, jestli je očkovaný.

No... Pod tlakem pak uvedl, že nemoc prodělal a má dostatek protilátek. Mně osobně je fuk, zda je nebo není očkovaný. Vadí mi, že je arogantní a že vysvětlení poskytl až pod tlakem. To měl učinit hned. Důvod je jednoduchý. Rád by byl ministrem zdravotnictví a toto je aktuálně velmi ožehavé téma, které s výkonem funkce ministra zdravotnictví přímo souvisí. V této situaci má tedy společenskou (nikoliv právní) povinnost na dotaz sdělit svůj stav a pokud má za to, že by odpověď mohla být společensky nepřijatelná, pak k tomu podat i řádné vysvětlení.

Někdo se může ohánět ochranou soukromí, což učinil i Ondřej Dostál. Jenže jakožto právník by měl také vědět, že ochrana soukromí u veřejně činných osob je oslabená. Tím spíše, pokud se přímo týká jejich činnosti. Něco o tom se lze dočíst například zde, cituji kousek:

"Pokud jde o vymezení přesného rozsahu shora uvedených „mantinelů“ s ohledem na případný neoprávněný zásah do osobnostních práv veřejně činných osob, bude posouzení vždy záviset na individuálním vyhodnocení dané situace soudem. Soudy však při svém hodnocení budou mj. přihlížet k tomu, zda ke kritice došlo v souvislosti s veřejnou činností dané veřejně činné osoby či nikoliv."

Protože téma očkování naprosto bezprostředně souvisí s výkonem práce ministra zdravotnictví, pak veřejnosti, a to včetně médií, je docela dost do toho, zda je či není očkovaný a proč. Pokud takovou informaci chce tajit, nemůže být v dané pozici důvěryhodný a zavdává tím přímou příčinu pro šíření různých fám, možná i poplašných zpráv. Chce-li dělat ministra, musí velmi dobře zvažovat, jaké otázky a jakým způsobem odmítne. Pokud projeví aroganci ještě před volbami, nemá dle mého názoru na takové pozici co pohledávat. Další důvod, proč nevolit (kromě jiných) také Piráty.

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 25.9.2021 21:26 | karma článku: 43,43 | přečteno: 5061x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69