- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
S kuchyňskými roboty vaří jen amatéři! ;-)
Kdepak! Každý profi pekař má robotický hnětač už od dob komunistů. Viděl jsem to jako děcko na vlastní oči!
A věcně.
Místo hnětače jde udělat vše ručně nebo použít domácí pekárnu ( ta vyjde do 2000).
V té pekárně to i vykyne takže odpadá riziko nachladnuti těsta. Chléb se tam dá i upéct, veka a rohlíky pak v běžné troubě.
Ty náklady na pečivo pak reálné vyjdou u běžných druhů cca stejně jako v obchodě ( chleba, veka, rohlík) výrazně levněji je domácí pečení u celozrnného pečiva.
Pokud ale má člověk větší rodinu ušetří domácím pečením i na běžném pečivu a to zejména mimo dosah supermarketů a večerek Nemusí kupovat do zásoby ( což trefit kolik se sní je dost problém) ale když dochází udělá další.
To je spíše věcí názoru a zkušeností pane Polický. Manželka nejdřív používala domácí pekárnu (v poslední době už ale pouze na hnětení těsta, to už pak dopékala v troubě) a tu před půlrokem vyměnila a zainvestovala do ne zrovna levného robota ETA Gratus Vital II a je z něj naprosto nadšená a tvrdí, že co se týče hnětení tak je to nesrovnatelné a k pekárně už by se nikdy nevrátila. Samozřejmě, že ten robot se ale vzhledem k tak bohaté výbavě, kterou disponuje, nepoužívá pouze na těsta, ale na všechno možné, takže se asi těžko bude počítat nějaká návratnost.
U trouby nemůžete počítat amortizace.....to je jen další ukázka vašeho myšlení.
A i ta trouba nevydrží věčně a čím častěji ji pouzijete tím dříve si musíte koupit novou...tedy i bv domácnosti musíte počítat amortizaci přístrojů.
Klasika, opět jste nic nepochopil. Pokud si kupujete troubu jen a právě kvůli pečení chleba, uděláte s ní totéž, co v článku zmíněným hnětačem. Pokud už troubu máte, protože jste si ji pořídil jako standardní vybavení kuchyně, je z pohledu smyslu článku amortizovaná dnem nákupu a ve vaší ceně chleba nehraje roli.
To je další efekt domácího pečení - mohu si to upravovat dle momentálních chutí. Přidat ořechy. Semínka. Cibuli. Atp. Velkopekař nemůže mít každý chleba jiný, musí se držet nastaveného standardu (který se postupně zhoršuje).
Když mám dobrou náladu, upeču chleba dřív, než bych si ho přinesla z obchodu.
Smutne, kdyz musite vysvetlovat proc a zda se vyplati pect chleba doma. Jeste smutnejsi je, ze si ho nemuzete koupit v prvnim krame za rohem.
Vzpomel jsem si ted na Francii, kde pochybuji ze by nekoho napadlo pect si jejich baguette doma.
Na venkove casto potkavate cyklisty vezouci si jich nekolik v ruksaku nebo priklapnute na nosici.
Smutné je, že trh ovládlo několik málo velkopekáren, které sosají dotace, přičemž jejich produkce je dost bídná. Trh je tak pokřiven, že menší pekaři nemají fakticky šanci. Není-li v okolí solidní pekař, nezbývá, než péct doma. Jedl jsem lepší chleby než je ten můj. Takové však v mém okolí nejsou.