Tři pohřby, o kterých se teď píše

František Nedvěd, Milan Lasica, a ... agresivní fetka z Teplic. Jsem stará konzerva, takže mě zajímá, co který člověk po sobě zanechal. A to nejen svou činností za živa, ale také po smrti.

František Nedvěd. Pro mě to byl kotlíkář a kotlíkárny moc nemusím. Mám rád jinou hudbu. Přesto mám vůči němu respekt, protože některé jeho (a jeho bratra) písně zlidověly a zpívají se u táboráků. Jeho stopa je hluboká a dobrá, protože jeho písně jsou a budou zdrojem potěšení ještě dlouhá léta. Tento člověk si plně zaslouží, aby jeho jméno vzpomínaly i další generace a dál zpívaly jeho písně. Ani přes svůj distanc ke kotlíkárnám nemám problém se v příhodné situaci přidat a zazpívat si spolu s ostatními.

Milan Lasica. Jeho humor mě velmi oslovil a mám ho rád. Zdaleka nejsem sám, jeho humor oslovil i mnohé další. Pohřeb se konal v úzkém kruhu blízkých a rodina odmítla navrhovaný státní pohřeb, jak se píše například zde. I tento člověk rozdal mnoho radosti a smíchu a také si zaslouží, aby jeho jméno bylo ještě dlouho vzpomínáno. Byl dokonce natolik (pozor, následuje černý humor!) slušný a ohleduplný, že zemřel až při závěru představení, takže platící divák o nic nepřišel.

A ... agresivní fetka z Teplic. Neužitečný narkoman, který má za sebou nejméně jedno poškozené auto a zemřel na selhání srdce po předávkování drogami. Typické jsou i následné události, jako podvodná sbírka na jeho pohřeb a podivné trestní oznámení na policii. Tento zbytečný člověk si nezaslouží žádnou vzpomínku, proto ho ani nejmenuji. Zato článek o něm je nejdelší. Proč se o něm vlastně vůbec píše?

Tato doba mi přijde jako vážně nemocná a zvrácená. Lidem, kteří něco uměli a ostatním dávali mnoho dobrého, se věnuje spíše okrajová pozornost. Oproti tomu různým zfetovaným asociálům a lumpům se věnuje pozornosti až příliš. Dokonce i sochy se jim stavějí (Floyd). Z koho si mají brát další generace příklad? Z písničkářů, humoristů, vědců a celkově lidí, kteří něco umějí a tvoří, nebo ze zbytečných fetek, které nic nedělají (krádeže nepokládám v tomto smyslu za činnost) a žijí na úkor ostatních?

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 24.7.2021 14:23 | karma článku: 43,16 | přečteno: 1855x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69