Třetí a čtvrtá vlna EET aneb Košíčkovy omyly

Pan Košíček neotevřel pod svým blogem diskuzi, tedy mi nezbývá, než jeho pochybné výpočty uvést na pravou míru. Vezměme si živnostníka - řemeslníka, o kterém autor píše...

Opusťme příklad kontroly kotle, a vezměme si jako model instalatéra, který dělá sám na sebe a nemá vyživované děti. Může to klidně být starší člověk před důchodem, který už nemá odhodlání upracovat se k smrti, ale nějaký příjem ještě potřebuje. Pokud není úplně hloupý, pak takový instalatér přijde opravit/nainstalovat/atp. vaši vodovodní baterii, například. Baterii máte, instalatér dokoupí potřebné hadice a spojky, dá vám fakturu, kterou zaplatíte zvlášť a materiál jste si takto koupili sami. Instalatér tedy účtuje jen a pouze svou práci. Případně nějaký materiál může přiznat na sebe, ale nesmí to přehnat, aby nepřekročil milion příjmů ročně kvůli DPH. Tedy náš instalatér není plátcem DPH. Pokud vám tedy nedá doklad, pak stát o DPH "neošidí".

Instalatér je řemeslná živnost, tedy si může uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 80%. To znamená, že z uváděných 1000 Kč jde do příjmové části toliko 200 Kč. Teprve z této částky se počítá daň z příjmu a platby na zdravotní a sociální pojištění.

Letos (vlastně za loňský rok) je sleva na dani 24 840 Kč. Aby se náš modelový řemeslník dostal k takové dani, musel by docílit daňového základu 165 600 Kč. To je však výše uvedených 20%. Při výdajích procentem vychází pak roční příjem na 828 000 Kč. Nedělejme si iluze, ale takový instalatér by se musel hodně ohánět, aby docílil takových příjmů, nebo by musel účtovat na sebe docela dost materiálu. Při uvedených příjmech náš řemeslník nezaplatí žádnou daň z příjmu a bude platit jen minimální měsíční zálohy na zdravotní (2208 Kč) a sociální (2388 Kč) pojištění.

Z toho plyne podstatné zjištění: pokud náš řemeslník nepřekročí zmíněných 828 000 Kč ročních příjmů, pak je zcela lhostejné, zda vám vystaví doklad nebo ne, vůči státu na tom bude stále stejně. Z jeho pohledu je vystavování dokladu zbytečný opruz. O to zbytečnější opruz je pak pro něj EET, protože stát nezíská z takového drobného řemeslníka vůbec nic navíc. Jen toho řemeslníka naštve zhola zbytečnou buzerací.

Odkaz na blog: https://kosicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=701339

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 18.2.2019 20:13 | karma článku: 33,15 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69