S úřady je někdy i zábava

v souvislosti s ostudným novoročním projevem našeho premiéra (připomínám: kouzelná hůlka Harryho Pottera) jsem zaslal na úřad vlády pár dotazů. Nemusím snad zdůrazňovat, že tím dělal ostudu i celému úřadu.

Dotazy jsem uvedl následovně:

Věc: Žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., k novoročnímu projevu premiéra

Dobrý den,

v novoročním projevu pana premiéra zaznělo toto: „Představte si, že bych byl Harry Potter a měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty teď ve skutečnost. Stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem.“

U novoročního projevu premiéra očekávám realistický a věcný proslov ke stavu státu a podobně, nikoliv snění hodné malého dítěte. Ani pohádky určené malým dětem. V této souvislosti mám následující otázky:

Protože v odpovědi jsou mé otázky ocitovány v plném znění, uvedu rovnou celou odpověď:

Vážený pane Hlinko,

Úřad vlády ČR obdržel dne 2. ledna 2020 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, ve kterém žádáte o poskytnutí následujících informací k novoročnímu projevu předsedy vlády:
 
„Otázka 1: Kontroluje někdo třetí premiérovy projevy (tedy mimo pisatele projevu a premiéra samotného), zda nejsou v projevu nějaké nesmysly, nepravdy nebo trapné výroky?
Otázka 2: Zvážili jste během přípravy celého projevu, v jakém postavení bychom byli v porovnání se Švýcarskem, kdyby i Švýcarsko mělo podobnou kouzelnou hůlku?“
 
K bodu 1 Vaší žádosti si dovoluji uvést, že na novoročním projevu pracoval kromě pana premiéra úzký tým jeho spolupracovníků.
 
K bodu 2 Vaší žádosti si dovoluji uvést, že zmíněná varianta zvážena nebyla, neboť pan premiér a jeho spolupracovníci se zabývali pouze budoucností České republiky.

Poznámka na okraj - úřad využil zákonnou dobu pro odpověď (15 dnů) do krajnosti.

Tak zvažuju, že bych se také mohl stát premiérem. Poradců a spolupracovníků bych našel v naší hospodě dost a po deseti pivech bychom jistě dokázali vyplodit i směšnější projevy. Jen si budu muset počkat na nějakého druhého Miloše Zemana, který by ve výrobě ostud se mnou soutěžil a nesnažil by se mě odvolat...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 16.1.2020 16:31 | karma článku: 20,12 | přečteno: 662x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69