Rozdíl v DPH u piva v hospodě a do džbánku naplněného hostem je vyřešen

Lidová tvořivost vymýšlí různé varianty, jak to bude od 1.5. (hm, snad soud novelu EET zruší, tedy i to nižší DPH na pivo) s DPH u piva. Poslal jsem tedy dotaz ministerstvu financí.

Dotaz jsem poslal proto, že nejen občané, ale i někteří úředníci trpí nadměrnou kreativitou. Takže lze očekávat, že nějakého příliš tvůrčího úředníka může napadnout, že bude dělat v hospodě pakárnu. Doporučuji tedy těm, kteří by mohli být takovýmto příliš iniciativním úředníkem postiženi, ať si aspoň zapamatují odpověď ministerstva. A samozřejmě i těm hostinským, kteří by se případně obávali postihu.

Můj dotaz:

Situace: v souladu se záměrem ministerstva budu chtít podpořit místního hostinského a ponechat mu větší marži na pivu, protože je i v mém zájmu, aby venkovská hospoda existovala. Tedy přijdu do hostince, objednám si 3 piva a zaplatím. Hostinský v souladu se zákonem vystaví EET účtenku, na které bude sazba 10% na pivo objednané v hostinci. Poté vytáhnu džbánek, pivo do něj přeliju a odnesu si ho domů.
Předpokládejme v tomto okamžiku přítomnost kontrolního úředníka v hostinci. Jak má být takováto situace posuzována? Dopustí se přestupku hostinský, nebo já? Nebo je takováto situace v souladu se zákonem a 10% sazba je v pořádku? Nebo je vyhodnocení situace ponecháno na libovůli úředníka?

Z ministerstva sem dostal obsáhlejší odpověď, která vysvětlovala řadu věcí okolo. Vyjímám tedy jen podstatnou část, která přímo souvisí s dotazem (zvýraznění jsou moje):

K Vámi uvedeným dotazům sdělujeme, že v rámci daně z přidané hodnoty a obecně i v daňovém řízení platí základní princip, že není rozhodné, jak spotřebitel daný výrobek či službu fakticky spotřebuje (příkladně jak se nemění sazba podle toho, zda zákazník nakoupený potravinářský ocet v obchodě použije v domácnosti při vaření nebo jako čistící prostředek, obdobně tak je irelevantní, zda zákazník točené pivo spotřebuje v restauraci, nebo si jej vezme před restauraci při kouření, nevypije jej vůbec, vyleje ho z okna nebo si jej přeleje do přinesené bandasky (pokud už budeme jmenovat i nepravděpodobné nicméně možné varianty šířené na sociálních sítích)), nýbrž co daný plátce v okamžiku podání nápoje poskytuje. Je zřejmé, že pokud hospodský točené pivo natočí do sklenice, standardně jej přinese ke stolu, současně má zákazník k dispozici další služby jako je teplo, možnost využít záchod apod., pak v tomto okamžiku plátce poskytuje restaurační služby a takové točené pivo bude zatíženo oprávněně sníženou sazbou daně. Pokud zákazník následně bude s pivem dělat činnosti uvedené výše v závorce, nemění to nic na tom, že plátce postupoval správně a případně ani správce daně nemůže tuto skutečnost nijak zpochybnit.

Autor: Zbyšek Hlinka | úterý 18.2.2020 17:46 | karma článku: 28,17 | přečteno: 1570x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69