Pachatelé dobra, aneb dobroserové

Zjistil jsem, že někteří mí známí nepochopili význam slova dobroser, které občas používám. Jedná se o slovo urážlivé, proto se urazili. Ale moc nechápou proč. Cítím povinnost význam slova vysvětlit.

Začnu nejprve historkou z dob komunistických. Když komunisti zjistili, že jejich způsob hospodaření nefunguje, zkusili vadu systému obejít skrze šetření. Tak vyhlásili kampaň "bude se šetřit". A lidová tvořivost k tomu dodala: "ať to stojí, co to stojí". Šetřilo se totiž tak, že se projekty nedotahovaly do konce, takže výsledné náklady (a často i škody) byly nakonec větší, než kdyby se dílo řádně dokončilo.

Stejným způsobem funguje dobroser. Musí páchat dobro, aniž by se ohlížel na další souvislosti a hlavně důsledky svého snažení. Namísto dlouhého a zbytečného výkladu uvedu jednoduchý příklad z možného reálného života. Dobroser vidí lvici, která skolí zebru. Ha, zlo, umírá zebra - řekne si dobroser a spěchá nebohou zebru zachránit ze spárů divé šelmy. Poté spokojeně odchází s pocitem úspěšně vykonaného dobra a svým podobně laděným přátelům pak v kavárně barvitě vypráví, jak zachránil přírodu. Přátelé mu nadšeně tleskají, tiše mu závidí a přejí si vykonat podobné statečné činy. A někteří jdou a konají.

Jenže náš dobroser už nevidí, že zebra byla nemocná a stejně nejspíš pojde. Mezitím však bude zdržovat stádo a ohrozí tím zdravější kusy. Lvice nedonese svým mláďatům nic k nakrmení a ta chcípnou hlady. Pokud nějaký znalec přírodních zákonitostí našemu dobroserovi vysvětlí běh života a ukáže mu chybu, které se dopustil, dobroser se urazí a označí znalce za zlouše zlého, který nemá rád zebry. Protože se taková nenávist k zebrám neodpouští, založí například zebra hatefree a výklad znalce přírody označí za nepravdivý hoax.

---

Tím rozhodně nechci nijak a nikoho odrazovat od KONÁNÍ dobra. Jen chci říct, že je třeba přemýšlet o důsledcích, než se do konání dobra pustím. Jinak se snadno stane, že začnu dobro páchat a škodit tak všem kolem sebe podle známého přísloví - cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 1.11.2015 16:04 | karma článku: 40,72 | přečteno: 2124x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69