O neposlušných kůzlátkách

Milé děti, jistě vám maminky, a možná i tatínkové, vyprávějí různé pohádky. Dnes už většinou umějí číst, takže asi spíš předčítají. Třeba tu o neposlušných kůzlátkách, kterak si na ně vlk placatil jazyk. Děti, řeknu vám, větší hovadinu na světě najdete velmi obtížně.

Že šla koza s nůší na trh - no budiž, je to koza a kozy dělají různé nesmysly. Třeba nechávají děti bez dozoru. Takové děti pak mohou snadno podpálit barák, nebo provést něco podobně zábavného. A kdepak byl kozel, milé děti? No kozel nebyl, protože máma koza se s ním rozvedla, anžto si myslela, že si tak polepší. Takže kdo ví, zda šla skutečně na trh, nebo jen hledat nového troubu - eh, vlastně kozla.

A protože jste dětmi kozy, mělo by vás na této pohádce ihned něco trknout. Ne, není to ten trouba, se kterým má koza rande. Trknout by vás mělo, že celá pohádka je naprostou hovadinou. Už jste, milé děti, někdy zkoušely vyklepávat jazyk, abyste měly tenčí hlásky? Někdy si to zkuste. Nejlépe, až bude maminka například s nůší na trhu. Najděte si tatínkovo kladivo (tedy pokud si ho nevzal s sebou, když maminka vyhazovala tatínka z bytu, jinak lze úspěšně použít i paličku na maso), položte si jazyk na stůl a tím kladivem se do něj bouchněte. Pokud máte strach, požádejte sourozence nebo spolužáka. Garantuju vám, že nejenže se vám jazyk neztenčí, ale pěkně vám oteče, vy namísto kozího tenkého mečení budete řvát jako kráva a pak ze sebe nevyloudíte artikulovaný zvuk. No a ta scéna, kterak si vlk klidně zajde za kovářem, že chce zmrzačit, ten se ničemu nediví a klidně mu jazyk vyklepe... Nezlobte se, ale takový kovář musí být dost slabomyslný (tedy úplně blbej, abyste tomu rozuměly, milé děti).

Další pohádkový nesmysl, který si snadno můžete ověřit. Koza má silnější jazyk než vlk. Zkuste nějakou kozu nakrmit, ona vám svůj jazyk ukáže. Pokud nejste z vesnice, zkuste to v Zoo, tam většinou mají kozy pro děti na hraní. Místo vlka můžete použít libovolného psa, je s vlkem blízce příbuzný. Stačí ho odchytit a podívat se mu do tlamy. Třeba vás při tom ani moc nepokouše. Zjistíte, že v jazyku to není, protože vlk má mnohem tenčí jazyk než koza už od narození. Výšku hlasu totiž určují hlasivky, tedy aspoň u člověka. A že by kovář uměl operovat hlasivky? No tomu snad nevěří ani malé dítě.

Jaké z toho plyne ponaučení? Když vám někdo vypráví nějaké podezřelé kraviny, neváhejte experimentálně vyzkoušet, zda je to vůbec možné. Protože jen vědecké metody vám pomohou odhalit pravdu. Tato pohádka je takový nesmysl, že snad ani nemá žádnou skutečnou předlohu, jako jiné pohádky, které jsem vám vyprávěl dříve. Takový nesmysl musel vymyslet někdo, kdo si před tím dal smaženici z lysohlávek, nebo olízal šťávu z nezralých makoviček. Takže až vám maminka bude opět někdy tuto pohádku vyprávět, rovnou jí řekněte, ať příště tolik nehulí.

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 3.9.2011 10:02 | karma článku: 20,80 | přečteno: 1309x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69