Konečně ta pohádka o Budulínkovi

V diskusích se často objevuje požadavek, že někdo chce pohádku o Budulínkovi. Tak zde ji máte, milé děti...

Nejprve si představme hlavní postavy:

Budulínek: synek bohatých rodičů (variantně prarodičů), jedináček. Že byli bohatí, svědčí zmínka o tom, že měli dostatek hrášku. Nepochybně si ho nakradli, poctivě k němu určitě přijít nemohli (poctivou prací přece nikdo nemůže zbohatnout, jak všichni dobře víme - z jistých kruhů).

Liška: matka více dětí, otec Lišák se v příběhu nevyskytuje. O sociálním postavení lišky raději nebudeme nic předjímat, v příběhu se o tom nic nepraví. Jen bych si dovolil poznamenat, že Lišák se na rodinu patrně buďto vykašlal, nebo bručel toho času v base. V sudu někde pod vodou určitě neležel, to by Liška neměla potřebu krást u Budulínka hrášek.

A teď příběh: Liška, místo aby si našla práci a na hrášek si řádně vydělala, začla brousit kolem domu a Budulínka pomocí nesplnitelných slibů přesvědčila (každému s kouskem rozumu musí být jasné, že na ocasu Budulínka neunese), že má otevřít dveře. Jakmile to Budulínek udělal, Liška mu sežrala veškerý hrášek a ještě udělala binec v domě.

Ponaučení? Je v samotné pohádce, milé děti: každému, kdo se závistí usiluje o cizí majetek prostřednictvím podloudných a lživých slibů, je třeba vyprášit kožich tak, že se už nikdy neukáže.

Poznámka: jakákoliv podobnost s volebními programy některé z politických stran je čistě náhodná. Je to pohádka pro děti, nikoliv kritika politiky.

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 14.9.2009 13:28 | karma článku: 25,94 | přečteno: 3924x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69