Genderové stereotypy v lidových písních

Jeden by mohl říct, že pod dojmem blízké války a fakticky i existenční hrozby opustíme genderové šílení. Ne ne ne, panáčkové (ehm, vlastně i panenky, soráč), bez důsledného odbourávání stereotypů může naše civilizace zkolabovat.

Genderové stereotypy jsou jako mor. Jsou všude, kam se podíváme. Dokonce i v lidových písních. Například v písničce Čerešničky čerešně je jeden obzvláště odporný stereotyp. A neomlouvá ji ani to, že je to písnička z východu. Podívejme se na text:

Čerešničky, čerešničky, čerešně,
vy ste sa ně rosypaly na cestě.
Kdo vás najde, kdo vás posběrá,
já som mala včera večír frajíra.

Bol to frajír malovaný ak růža,
toho bych si vyvolila za muža.
Ani bych mu robiť nedala,
enom ako růžu bych ho chovala.

Ako růžu, ako růžu červenú,
ja bych bola jeho ženů milenů,
ja bych bola jeho lalija
a on moja růža, růža červená.

A keď bych ho, a keď bych ho dostala,
tak bych sa mu, tak bych sa mu vysmiala,
robit bude a já tancovať,
preca si já umím chlapca vychovat.

Myslím, že text je naprosto jasný. Sliby, manipulace, mazání medu kolem huby a pak náraz na tvrdou realitu. Budeš makat, chlape, a běda jestli ne. Žena si obtáčí chlapa kolem prstu. Je tam někde byť jen náznak, že by si naopak chlapec omotával kolem prstu děvče? Ne. Stereotyp jako sviňa.

Tento stereotypní předsudek je třeba odbourat. Je třeba dát i chlapcům prostor pro manipulaci. Jenže ono je to těžké, protože problém začíná už v rodinách. Má-li chlapec problém s jiným chlapcem, táta mu prostě řekne, tak mu jednu flákni a bude. U holčiček je to jinak. Maminka jí v takových situacích začne radit, no to musíš takto a takto, hezky oklikou a dosáhneš svého.

Proč by i z chlapečků nemohli vyrůstat zdatní manipulátoři? Namísto prostého tumáš po hubě a jsme si kvit přece i chlapečci mají právo udělat jiným ze života peklo. Jen je třeba naučit se tyto schopnosti rozpoznat a být sám k sobě upřímný. Vždyť můžeme pozorovat, že někteří slabší chlapečkové to umí. Tedy není důvod, aby se totéž nemohli naučit i ti silní.

S tím je třeba začít už ve škole, pokud domácí výchova genderově selhává. Učitelům bych tedy doporučil další vzdělávání směrem ke genderově citlivé výchově, které může být obohacující i pro učitele osobně a posouvat je v jejich soukromých životech.

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 22.5.2022 11:16 | karma článku: 17,52 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69