Co tvrdí Hatem Berrezouga a co se píše v Koránu - IX

Berrezouga: V předchozích blozích jsem již ujasnil, že Korán nezakazuje muslimům, aby si brali přátele mezi nemuslimy, kteří proti nim nebojují, a že slovo walijj v arabštině neznamená běžné přátelství mezi lidmi, ...

... ale ochranu a uzavírání různých spojeneckých dohod k dosažení cílů, a hlavně to bývá během období války.
http://berrezouga.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=624077

Pokračuje:
„Alláh vám nezakazuje chovat se laskavě a spravedlivě k těm, kteří s vámi nebojují kvůli vaší víře ani vás nevyhánějí z domovů vašich, neboť Alláh miluje ty, kdo jednají spravedlivě. Alláh vám pouze zakazuje hledat ochranu a spojenectví (twallůhom) u těch, kdo vás napadají kvůli vaší víře a vyhánějí vás z vašich domovů a pomáhají druhým, když vás vyhánějí. Je nespravedlivý ten, kdo se s nimi spojuje a hledá u nich ochranu (jatawallhom)." (Korán 60: 8-9)

Následuje výpis textů, které podle překladu A.R.Nykla a I.Veselého hovoří o přátelení se s nevěřícími - za předpokladu, že není naplněna podmínka z 60:9, tedy že tito nevěřící nebyli s muslimy v nějakém válečném stavu. Názor nechť si udělá každý sám. Nebo to třeba pan Berrezouga rozebere a ke všem uvedeným citacím připojí svůj výklad.

3:28 Nechť si věřící neberou nevěřící za přátele místo věřících! Kdo tak učiní, nedostane se mu od Boha ničeho, leda v případě, že byste se od nich obávali nějaké hrozby. A Bůh vás varuje před sebou samým a u Boha je cíl konečný.

4:89 A přáli by si, abyste se stali nevěřícími, jako jsou oni, a abyste byli stejní. Neberte si mezi nimi přátele, dokud se nevystěhují na stezku Boží! A jestliže se obrátí zády, pak je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! A neberte si z nich ani přátele, ani pomocníky  90 kromě těch, kteří jsou spojeni s lidem, mezi nímž a vámi jest úmluva, anebo kteří k vám přišli se stísněnými hruděmi z toho, že mají bojovat proti vám nebo proti lidu svému.

4:101 ... A nevěřící jsou vskutku pro vás nepřáteli zjevnými.

4:139 Ti, kdož si berou nevěřící za přátele místo věřících, hledají snad u nich moc? Vždyť moc veškerá patří Bohu.

4:144 Vy, kteří věříte! Neberte si nevěřící za přátele místo věřících! Chcete snad proti sobě dát Bohu oprávnění zjevné?

5:51 Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křesťany jako přátele, neboť oni jsou si přáteli jedni druhým. Kdokoliv z vás se s nimi přátelí, ten stane se jedním z nich a Bůh věru nepovede lid nespravedlivý.

5:80 A vidíš mnohé z nich se přátelit s nevěřícími. A to, co již dříve pro sebe si připravili, je tak hnusné, že Bůh se na ně rozhněval - a v trestu svém budou nesmrtelní!  81 Kdyby byli věřili v Boha, v proroka a v to, co mu bylo sesláno, nebyli by se s nimi přátelili, avšak mnozí z nich jsou věru hanebníci.  82 A věru zjistíš, že lidé, kteří jsou největšími nepřáteli věřících, jsou židé, a ti, kdo k Bohu přidružují; a zjistíš, že lidé, kteří jsou největšími přáteli věřících, jsou ti, kdož říkají: „Jsme křesťané!“ A je to proto, že jsou mezi nimi kněží a mniši a že nejsou pýchou naplněni.
Poznámka: tyto tři verše jsou dle kontextu o přátelení se židů a křesťanů s nevěřícími, avšak Mohamed to uvádí jako varovný příklad. Zde se ještě hodí poznámka k verši 82, kde Mohamed ukazuje naprostý zmatek ve svých představách o křesťanství. Nejprve označuje jako největší nepřátele ty, kteří přidružují k Bohu, hned na to nazývá křesťany největšími přáteli (rozpor je i s 5:51). Problém je v tom, že alfou a omegou křesťanské víry je to, že Ježíš je Synem Božím. To však Mohamed na jiných místech označuje jako přidružování - tedy hodné nepřátelství.

9:23 Vy, kteří věříte! Neberte si za přátele otce své a bratry své, jestliže je jim nevěrectví milejší než víra. A ti z vás, kdož se s nimi přátelí, jsou nespravedliví!“

 

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 30.9.2017 19:10 | karma článku: 29,08 | přečteno: 1698x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69